Foto: Radio Si
Foto: Radio Si

Kaj je evropski dan jezikov? Dan, ko praznujemo jezikovno raznolikost v Evropi in spodbujamo učenje jezikov. Zakaj praznujemo evropski dan jezikov? Da seznanimo javnost z nujnostjo učenja jezikov, s čimer podpiramo večjezičnost in medkulturno razumevanje, da opozorimo na raznoliko jezikovno in kulturno pestrost Evrope, da spodbudimo vseživljenjsko učenje jezikov v šoli in izven nje.

Angleščino kot prvi materni jezik govori dobrih 400 milijonov prebivalcev našega planeta. Dejansko pa seveda še veliko več. Angleščino bo v našem programu predstavljala Adele, ena najvplivnejših žensk v glasbeni industriji.

Dobré ráno ali dober dan. Ste prepoznali jezik? Češčina (češko čeština) je zahodnoslovanski jezik in je uradni jezik Češke republike. Zaradi skupne zgodovine jo dobro razumejo tudi na Slovaškem. V času ilirizma v 19. stoletju so se češki šumniki uvedli najprej v hrvaščini, nato pa še v slovenščini. V češčini nam bo zapela skupina oziroma duo Verona.

Snakerstdu Densk? Danščina je vroč jezik, saj daje ime trenutno eni največjih glasbenih atrakcij na svetu, zasedbi Måneskin. Naravnost z vrha danskih top of the pops lestvic prihaja skladba Flyvende Fadùma, Leteča Fadùma, ki jo prepeva Tobias Rahim. Ko govorimo o vrhovih moramo vedeti, da se najvišja danska gora Møllehøj ne vzpenja niti 171 metrov visoko.

Od baltskih dežel je Estonija morda še najbolj naša in to po zaslugi nogometaša, ki sliši na ime Konstantin Vassiljev. Bil je nogometaš Kopra, izvrsten igralec, učinkovit strelec. Priljubljeni Kosta je v Sloveniji pustil ogromen pečat. Sprva je bil dolgoletni ljubljenec navijačev lenadvske Nafte, bil pa je tudi nepogrešljiv element estonske nogometne reprezentance, ki je v kvalifikacijah za EP 2012 zmagala v Ljubljani, utišala Stožice in Sloveniji pokvarila načrte o napredovanju. Konstantin še vedno igra za najprestižnejšo estonsko ekipo Flora, ob evropskem dnevu jezikov tudi njemu v čast Estonski navijaški mix.

Ali veste, da ...

... je na svetu med 6000 in 7000 jezikov, od katerih je v Evropi približno 225 avtohtonih jezikov.
... da je večina svetovnih jezikov v Aziji in Afriki.
... da je najmanj polovica svetovnega prebivalstva dvojezična ali večjezična, to pomeni, da ti ljudje govorijo ali razumejo dva ali več jezikov.
... da dvojezičnost olajša učenje nadaljnjih jezikov in izboljša miselno sposobnost.

Finski jezik, finščina, sodi v kategorijo najbolj eksotičnih evropskih jezikov, v tako imenovano ugrofinsko jezikovno skupino. To pomeni, da ko naletiš na besedo v tem jeziku, si s poznavanjem germanskega ali romanskega izrazoslovja ne moreš prav nič pomagati. Finščina je zgodba zase: sonce je aurinko, luna je kuu … V tem svetu čudes je tudi glasba lahko čudežna. In joik je glasbena čarovnija: Je petje, ki ponazarja prostor. Tale kratka pesemska oblika prihaja iz sanjske dežele Samijev, a pripada tudi izročilu severnoameriških Indijancev, Okcitancev, Korzičanov ali Tuaregov. Naslov pesmi Suku pomeni družina, poje pa Wimme, mojster joikanja in zvezda severnih obzorij.

Francoski šansonjer in igralec Charles Aznavour, znan po raskavem glasu, se je poslovil pred štirimi leti. Primerjali so ga s Frankom Sinatro, v svoji neverjetni 80-letni karieri je prodal 180 milijonov plošč in nastopil v več kot 60 filmih. V pesmi, ki poje o modrih očeh, je zapel še z eno francosko legendo: Edith Piaf.

Grščino so v Grčijo prinesli indoevropski naseljenci Ahajci okoli leta 2000 pred našim štetjem. V 1. tisočletju pr. n. št. je bilo več različnih narečij, od 3. stoletja pr. n. št. naprej pa je nekdanja narečja postopoma izpodrinila t. i. skupna grščina, ki je prednica srednjeveške in današnje nove grščine. Ko govorimo o grški glasbi bi bilo seveda najlažje zavrteti svetovno poznani sirtaki, a smo se tokrat odločili, da za to priložnost izbrskamo nekaj modernega. Pantelis Pantelidis je bil mlad grški glasbenik, ki je tragično preminil v prometni nesreči leta 2016, star je bil 32 let. Prejel je številne nagrade, sodeloval je s številnimi grškimi glasbeniki.

Hrvaščino uporablja dobrih šest milijonov ljudi. Sestavljajo ga tri narečja: štokavsko, kajkavsko in čakavsko. V tem jeziku nam bo zapel Arsen Dedić, Šibeničan, ki je svoje zgodbe pripovedoval na svojstven način – skozi balade, ljubezenske pesmi, pesmi hrepenenja in pesmi zamujenih priložnosti.

Irščina ali irska gelščina spada skupaj z mansko gelščino in škotsko gelščino v gelsko vejo otoških keltskih jezikov. Ima okoli 1,6 milijona govorcev po svetu, od katerih jih večina živi na Irskem. Zagotovo poznate koga od svetovno znanih irskih glasbenikov, ki pa svetovne slave niso dosegli s prepevanjem v irščini. Zagotovo ste že slišali za Vana Morissona, Nialla Horana iz zasedbe One Direction ali pa za Paula Davida Hewsona iz zasedbe U2. Slednji je sicer poznan pod imenom Bono. Vsi našteti prepevajo v angleškem jeziku, poiskali pa smo zanimivo mlado zasedbo Seo Linn, ki glasbo izvaja v irskem jeziku. Mladi fantje so v svetu poznani tudi po tem, da so na platformi KickStarter uspešno zbrali sredstva za izdajo albuma.

Učijo nas, da sodobna italijanščina izhaja iz Toskane. Florentinsko narečje, florentinščina je jezik, v katerem je pisal Dante. Postala je jezik italijanske kulture in književnosti. Zato logično, da smo reprezentanta poiskali tam, v Toskani: Litfiba je skupina, ki jo glasbena pot še kako veže na Koper, saj je tu natanko pred štiridesetimi leti imela enega svojih prvih uspešnih mednarodnih nastopov. Piero Pelu, Ghigo Renzulli in kompanija so naravnost očarali naše pankerje, takrat že post-pankerje. Stkale so se prijateljske vezi, ki se vlečejo vse do današnjih dni, o čemer ve veliko povedati naš glasbeni sodelavec Boris Bradač.

Latvijščina je po številu govorcev v tem jeziku zelo podobna slovenščini. Latvijščino namreč govori približno milijon in pol ljudi v Latviji, kjer je tudi edini uradni jezik. Sicer pa ta jezik govorijo tudi latvijski izseljenci in njihovi potomci v Avstraliji, ZDA, Združenem kraljestvu, Nemčiji, Braziliji in Rusiji. Latvijščina je med baltskimi jeziki najbolj inovativna, saj je najmanj arhaična. Zato smo tudi pri izbiri glasbene skupine sledili modernim tonom. Železni volkovi, Dzelezs Vilks, so latvijska rock zasedba iz Sigulde, nastali so leta 1991.

Madžarščino ponujamo v skladbi, katere avtor je skladatelj in producent, svoj čas tudi televizijski voditelj, Tibor Kasza. Pred dobrim letom je posnel duet z madžarsko pevko Der Heni, frontmenko zasedbe Sugarloaf, ki je navdušil Madžare. 26 milijonov ogledov šteje Youtube števec skladbe Ez Annyira Te, kar pomeni Tako si ti.

Z okoli 140 milijonov govorcev spada nemščina med največje svetovne jezike. Kot tuji jezik je tretja najbolj priljubljena na svetu in druga v Evropi. Mogoče še niste vedeli, da je poleg italijanščine to uradni jezik v švicarski gardi, eden od (manjšinskih) nacionalnih jezikov v Namibiji. Da je približno 8 odstotkov vseh internetnih strani na svetu v nemškem jeziku (polovica jih je seveda v angleščini) in še, da ima nemški jezik okoli 300.000 besed in da vsako leto nastane 1.000 novih. Nemščino 'zastopa' pevka Namika.

Je nizozemščina isto kot holandščina? Ne. Holandščina je narečje, ki ga govorijo v nizozemski pokrajini Holandiji, ne pa nizozemščina na splošno. Različica nizozemščine, ki jo govorijo v Belgiji, pa se imenuje flamščina. Emma Heesters je nizozemska pevka in televizijska osebnost, znana predvsem po izvajanju priredb priljubljenih pesmi na lastnem YouTube kanalu.

Lady Pank so priljubljena Poljska rock skupina, ki sta jo v Varšavi leta1981 ustanovila Jan Borysevicz in Andrzej Molielnicki. Leta 1985 so pritegnili pozornost tudi v ZDA s singlom Minus Zero, ki se je pogosto predvajal na MTV. Mi ga bomo seveda poslušali v originalni izvedbi, torej v poljščini.

V španščini je zapel Julio Iglesias. 23. septembra je praznoval 79. rojstni dan. Rodil se je leta 1943 v Madridu, mladost pa je preživel na nogometnih zelenicah. Športno kariero mu je onemogočila huda prometna nesreča, po kateri zaradi poškodbe hrbtenice kar dve leti ni mogel hoditi. Med okrevanjem je spoznal kitaro in se zaljubil v glasbo ter odkril svojo pevsko nadarjenost, kljub temu pa je – preden je začel osvajati svetovne odre – uspešno končal še študij prava. V svoji pevski karieri je prodal več kot 350 milijonov plošč in velja za najuspešnejšega evropskega glasbenika.

Fábia Rebordão se je rodila 28. marca 1985 v Lizboni. Pri 15 letih se je Portugalka zaljubila v fado, prepevala je v tipičnih hišah Alfame, najstarejše lizbonske četrti. To je slikovita soseska, ki se razprostira na jugovzhodnem pobočju hriba, sestavljena iz labirinta ozkih ulic, prelivnih stez in strmih korakov stopnic.

Romunija je glasbena sila. Kar nekaj zanimivih izvajalcev raznolikih glasbenih izrazov prihaja iz dežele, od koder je grof Drakula doma. Eden najuspešnejših pop-producentov v osemdesetih letih je bil Michael Crètu, potem je tukaj avantgardna zasedba Balanescu Quartet, ki jo na Radiu Koper še največkrat slišite v petek zvečer. Romunščino pa imamo v ušesih tudi zaradi zasedbe Haiducii, po naše bi jim rekli Izobčenci.

Koliko je takih, ki vedo, da je pop kulturo utemeljil človek, ki je v ZDA prišel iz Slovaške? Andy Warhol, se je kot Andrew Warhola rodil v Pittsburghu leta 1928, kot sin rusinskih priseljencev iz takratne Ogrske, današnje Slovaške. Warhol je eden izmed utemeljiteljev umetnostnega gibanja pop art. V svojih slikah je izražal vrednote kapitalistične potrošniške družbe, kot so blišč, slava in uspeh. V slovaščini pa fujara, dolga, res dolga in pokončna pastirska piščal, slovaški tradicionalni inštrument in pa ljudska pesem z naslovom Poniky, konjički.

Namig za naslednjo pesem je akronim in palindrom. In če še niste uganili, dodajmo še Švedska. Od tam prihaja skupina ABBA, ime je sestavljeno iz začetnic imen članov skupine, bere se pa enako za naprej in za nazaj. Druga najuspešnejša skupina vseh časov, takoj za Beatli. Dancing queen v švedščini.

Glasbeno popotovanje na evropski dan jezikov nadaljujemo v Bolgariji. Bolgarščina je skupaj z makedonščino, romunščino, albanščino in nekaterimi narečji srbščine povezana v t. i. balkansko jezikovno zvezo. Zato ima nekatere jezikovne značilnosti, ki niso tipične za ostale slovanske jezike. Kako zveni, lahko slišite v skladbi, ki jo izvaja bolgarska pevka, igralka in televizijska voditeljica Poli Plamenova Genova.

Litovščina je uradni jezik v Litvi in eden izmed uradnih jezikov Evropske unije. Skupno ima okoli štiri milijone govorcev, od tega 2,9 milijona v Litvi, ostalo predvsem v Latviji, Belorusiji, Rusiji in na Poljskem. Govorijo jo tudi litovski izseljenci v Argentini, Braziliji, Estoniji, ZDA in na Švedskem. Spada med baltske jezike. Ti so samostojna veja indoevropskih jezikov, imajo pa nekatere sorodnosti s slovanskimi jeziki. Pozorno prisluhnite, morda bosta kakšno besedo prepoznali tudi v litovski skladbi izvajalke Jessice Shy.

Nadaljujemo na Malti. Kar se te države tiče, gredo misli k novinarski kolegici Daphne Caruani Galizii, ki je neustrašno preiskovala prežetost malteške politike s kriminalom in to svoje vztrajno početje plačala z življenjem. Seveda gre za temo, ki kar kliče po glasbeni angažiranosti. A ta ni lahka in tudi ni samoumevna. Udarni raper Ġaħan, po naše bi bil Janez, se zato v javnosti pojavlja zakrinkan in izza maske razkriva peripetije vezane na sodni postopek, ki še kar neodločno in preveč minuciozno predeluje politično nesnago in kriminalni smrad. Skladba z naslovom Noli govori o potnih stroških…

Evropski dan jezikov smo na Radiu Koper danes obeležili z glasbo. Evropska unija ima 27 držav članic in 24 uradnih jezikov, med katerimi je od leta 2004 tudi slovenščina. Ampak slovenščina ima tudi veliko narečij, ki nas še posebej bogatijo. Zato bomo na naš evropski glasbeni dan zaključili z njim, ki je svoj jezikovni zaklad popeljal na največji glasbeni oder pri nas in navdušil občinstvo. Rudi Bučar, ki obožuje Koper, s svojim glasbenim ustvarjanjem že dolgo ohranja in plemeniti istrsko kulturno dediščino. Leta 2014 je v družbi Frčafel osvojil prvo nagrado festivala Melodije morja in sonca. S skladbo, ki je prvič na tak oder pripeljala istrski dialekt.