Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Highlander Adventure je del največje svetovne verige pohodniških - treking prireditev na svetu. Ljubitelji pohodništva in narave se bodo lahko dogodka udeležili med 10. in 14. julijem 2021. Organizatorji so za prvič izbrali Julijske Alpe. Priprave na aktivne počitnice z različnimi napotki in s treningi za kondicijo so že v teku.

Gre za pohodniško avanturo, na kateri udeleženci v petih dneh premagajo 100 kilometrov po neokrnjeni naravi, v družbi prijateljev ali sami, in oddaljeni od vsakodnevnih skrbi ter dražljajev. Dogodek doživljajo kot avanturo in izziv samih s seboj. "Izziv ni tekmovanje, zato časa ne bomo merili in ni bistveno, kdaj se bo kdo oglasil na kontrolni točki. Udeleženci vse, kar potrebujejo, nosijo s seboj, mi bomo zagotovili hrano in vodo na kontrolnih točkah," je povedal vodja organizacijskega tima Goran Sambt.

Foto: Jošt Gantar
Foto: Jošt Gantar

Kako bo vse skupaj potekalo? "Po skupinskem startu pri Bohinjskem jezeru se bodo odpravili čez Črno Prst, šli do Podbrda na drugo stran tega grebena in po Baški grapi vse do Tolmina. Od tam se povzpnejo na Kolovrat, nato sledi spust v Kobarid, kjer traso tudi zaključijo," razloži. Do Bohinjskega jezera bodo nato tudi zagotovili javni prevoz. "Udeleženci bodo hodili samostojno in vsak v svojem tempu po predvideni poti," nam pove Sambt in doda: "Če niso vešči pohodništva, naj se na to pripravljajo postopoma, nekaj tednov pred dogodkom pa tudi prehodijo razdaljo, ki je predvidena za en dan. Obvezna je ustrezna oprema."

Za upoštevanje poti bodo prejeli zemljevide, prav tako pa se bodo morali v petih dneh oglasiti na vseh petih kontrolnih točkah. Prespali bodo v šotorih. "Pohodniki se bodo v celoti izognili območju Triglavskega narodnega parka," pove sogovornik. Kako so izbrali oziroma določili predvideno traso, ki je dolga 101 kilometer in ima 4870 višinske razlike? "Ko smo določili Julijske Alpe kot najprimernejši ambient, smo takoj pomislili na lokalne ljudi. Turistično društvo Podbrdo je bilo tisto, s katerim smo stopili v stik, z njihovim predstavnikom Jožetom Dakskoblerjem, ki se je potem vključil v ekipo."

Letos pričakujejo približno 150 udeležencev, prijave so še v teku.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

Goran Sambt je predstavil pohodniško prireditev Highlander