Boštjan Narat Foto: Promocijsko gradivo/Peter Giodani
Boštjan Narat Foto: Promocijsko gradivo/Peter Giodani
Naslovnica albuma Človek ni zver.
Naslovnica albuma Človek ni zver. Foto: Promocijsko gradivo/Ivian Kan Mujezinović
Skupina Katalena
Skupina Katalena Foto: Promocijsko gradivo/Luka Kaše

V AriZONI na divjem zahodu Radia Koper samotnega jezdeca na črnem konju tolmači . Po treh letih, ki so minila od albuma "Enci benci" bo Katalena, ena prepoznavnejših slovenskih zasedb, izdala nov album z naslovom "Človek ni zver". Armando Šturman se je potrudil, da ste ga poslušalci dobili čim prej.

O albumu:

"Prihajajoči sedmi album skupine Katalena Človek ni zver, izšel bo pri Založbi Pivec v petek, 30. marca, se napaja pri dediščini slovenskih ljudskih pesmi z vojaško tematiko. Že bežen vpogled v to zapuščino razkrije njeno tipično in bistveno potezo: gre za pesmi, ki jim praviloma manjka duha heroizma in ki raje kot junaštva opisujejo stisko ter strah mladega človeka. Katalena se v svojih iskanjih osredotoča na dejstvo, da gre za izpovedi tistih, ki so bili proti svoji volji in v imenu njim nerazumljivih razlogov iztrgani od doma ter soočeni z grožnjo smrti, za zgodbe stiske in bolečine. Kot takšna pa je ta zapuščina bistvena, ker tudi če vojni priznamo status zgodovinske nujnosti, se na intimni bivanjski ravni kaže predvsem kot nesmisel."

"Tisti, ki jokajo v pesmih so fantje. Dekleta jokajo manj. Dekleta morajo preživet' doma ..."

Drug bistven element novega Kataleninega albuma je poezija Iva Brnčića. Tega, leta 1943 umrlega pesnika, z zasedbo v prvi vrsti povezuje dejstvo, da je bil brat babice Polone Janežič, na nek način gre torej za brskanje po osebnem arhivu. Hkrati pa je njegova poezija vsebinsko zelo blizu miselnemu ter ustvarjalskemu boju, ki ga Katalena bije na novi plošči.

"Človek ni zver je album o vojni kot absurdu"

V naslovu uporabljeni verz Iva Brnčića ima namreč svoje nadaljevanje: ... ki mori na skrivaj. Ko se naša vrsta odpravlja na svoje morilske pohode, to počne s fanfarami in vzvišenimi govori, ki marsikdaj interese voditeljev zgolj "lišpajo" z bleščečimi barvami domoljubja. Tisti, ki jih politikantska retorika dejansko pelje v boj, pa imajo od vsega skupaj praviloma bore malo oziroma nič.

"To, kar počnemo, je dobro in prav!"

Katalena so še vedno:

Vesna Zornik: glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič: klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gomabač: klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed: bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat: kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj: bobni, tolkala

Producent plošče "Človek ni zver" je Chris Eckman.
Album bo skupina Katalena premierno predstavila na koncertu 5. aprila ob 20. uri v Kinu Šiška.

Oddajo AriZONA, ki jo je pripravil Armando Šturman in je na sporedu ob sredah ob 21. uri, lahko poslušate s klikom na fotografijo nad besedilom.