Foto: ZPM Nova Gorica
Foto: ZPM Nova Gorica

Nova Gorica od nekdaj velja za mesto mladih in skupaj z mladim mestom so rasli tudi organizirana skrb za varstvo, vzgojo in prostočasne dejavnosti mladine, različne humanitarne akcije, redni programi letovanj in pomoč družinam v stiski. Čeprav je upokojena že vrsto let, Iva Devetak še vedno vsak dan pride v pisarno. Pri svojem delu je zavzeta, umirjena in potrpežljiva. Ne glede na to, koliko krasnih trenutkov je doživela, prizna, da ima ta funkcija tako prednosti kot slabosti: "Ugotavljam, da sem imela srečo, da so mi položili v roke delo, ne organizacijo, ampak delo, ki mi odgovarja. Velikokrat rečem, da je to delo in hobi hkrati. Vsak, ki dela v nevladni organizaciji, ve, da ne moreš biti uspešen, če tega ne delaš z veseljem. Samo tako greš lahko čez vse prepreke. Nič te ne podre, če imaš dobro ekipo in delaš dobro. Predvsem pa verjameš v dosežene cilje, ki so vedno v dobro otrok."

Dobrodelne organizacije so ključne pri izboljšanju kakovosti življenja posameznikov, še pravi Iva Devetak. Zelo dobro pozna razmere, v katerih živijo otroci, saj ima informacije s terena. Kljub vsakoletni pomoči pa še vedno veliko družin živi pod pragom revščine. Zveza se odziva na potrebe sedanjosti in se jim prilagaja. Zato bodo različne humanitarne organizacije v prihodnosti imele še bolj pomembno vlogo kot danes.

Zanimive utrinke in dogodke, ki so se nabrali v desetletjih novogoriške Zveze prijateljev mladine, sta v večerni oddaji Odprto za srečanja nizala Iva Devetak in Boštjan Simčič.

Predsednica ZPM Nova Gorica, Iva Devetak: Nič te ne podre, če imaš dobro ekipo in delaš dobro