Foto: AP
Foto: AP

Tisti, ki ste pesti stiskali za slovenske predstavnike Joker Out, ste morali na njihov nastop čakati kar nekaj časa, saj so se na oder podali kot 24. V sobotnem finalu so na koncu zasedli 21. mesto. Slovenija je v finalu nastopila prvič po letu 2019, ko sta se Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo 'Sebi' zavihtela na 15. mesto.

Prvič v zgodovini je evrovizijski finale pred male zaslone prikoval rekordnih 11 milijonov gledalcev. Skupno je Evrovizijo po svetu spremljalo približno 160 milijonov ljudi. "Evrovizija je bila letos bistveno bolje organizirana kot lani, imeli so tri prizorišča, ki so si bila zelo blizu. Je pa res, da so lani še veljali proticovidni ukrepi."

Nekateri poudarjajo, da bi morala končno, po vseh letih, stopiti v ospredje glasba – in ne države oz. zastave – je to utopično pričakovati oziroma si želeti? Jari Jarc odgovarja: "Evrovizija postaja en velik cirkus, v katerem ima glasba vedno manjšo vrednost, vedno večjo vrednost pa dobiva šov. Še vedno ostaja medsebojno podpiranje sosednjih držav. Morda bi lahko Evrovizijo nadgradili z orkestrom v živo, po vzoru sanremskega festivala."

Jari Jarc je preposlušal vse vaje. Kot nam je povedal, pevci po prihodu na evrovizijsko prizorišče na oder stopijo kar nekajkrat in opaziti je bilo, da so bili pred finalnim večerom nastopajoči utrujeni: "Ne vem, kako so si pomagali, da so potem prav vsi, tudi tisti, ki so bili v petek na vajah skoraj brez glasu, v soboto izvedli soliden nastop."

Jari Jarc: Evrovizija je bila letos bolje organizirana