Foto: Osebni arhiv/Zveza reševalcev iz vode
Foto: Osebni arhiv/Zveza reševalcev iz vode

V Sloveniji je okrog 4500 registriranih reševalcev iz vode, od teh je aktivnih okrog 900. Največkrat so to mladi ljudje, ki jim reševanje iz vode omogoča dodaten zaslužek ali pa občasno zaposlitev, na primer poleti med študijem. So pa med njimi tudi taki, resda jih ni veliko, ki so ta poklic opravljali vse življenje in so si z njim prislužili tudi pokojnino.

Sedem let je bil reševalec iz vode tudi Miroslav Peternel, ki je zdaj član državne komisije za preverjanje usposobljenosti reševalcev iz vode. Kaj vse morajo reševalci iz vode znati in obvladati, katere so pasti poklica in zakaj je tako malo reševalk? Ta in še kup drugih vprašanj mu je zastavila Jasna Preskar.

Reševalec iz vode Miroslav Peternel

Veste, kako pomagati utapljajočemu?

Čeprav je vodna osvežitev v vročih poletnih dneh več kot prijetna, ne pozabiti na osnovne varnostne ukrepe pri kopanju. To nas lahko med počitnikovanjem zavaruje pred poškodbami ali pa nam celo reši življenje. Za lastno varnost lahko največ naredimo sami.

Ko si poleti zaželimo osvežitve v hladni vodi, načeloma ne skačemo vanjo, če ne moremo preveriti njene globine. Poleg tega v vodo ne skačemo, če smo vroči in prepoteni. Telo se mora namreč postopno privaditi na temperaturo vode. Nevarno je lahko tudi plavanje brez spremstva na daljših razdaljah, saj lahko tudi najboljše plavalce obide slabost.

Pri plavanju v morju, rekah in jezerih je treba upoštevati tudi vremenske razmere. Vzvalovano morje in morski tokovi praviloma odnašajo kopalce od obale. Tudi vodne blazine in drugi pripomočki pri tem ne zagotavljajo popolne varnosti.

Če radi plavate in želite aktivno preživeti svoj delavnik, pa se lahko prijavite na tečaj za inštruktorja za reševalce iz vode.

Pomembne lastnosti reševalca iz vode

Pomembne lastnosti dobrega reševalca iz vode so tudi dober stik z ljudmi, prijeten nastop ter da zna biti odločen in hkrati takten. Reševalec iz vode mora biti pozoren opazovalec z občutkom odgovornosti, ki v primeru nesreče ostane miren in priseben. Zelo dobro mora obvladati tehnike prve pomoči v primeru utapljanja v reki, morju, jezeru ali v bazenu, pogosto pa je zaželena tudi sposobnost poučevanja. Oseba, ki želi postati reševalec iz vode, mora biti telesno dobro pripravljena in vzdržljiva.

Kako postati reševalec iz vode, lahko izveste na tej povezavi.