Gorazd Božič. Foto: GO! 2025/Jernej Humar
Gorazd Božič. Foto: GO! 2025/Jernej Humar

Prihodnji teden bodo sporočili, kdaj bo slovesno odprtje Evropske prestolnice kulture, pove Gorazd Božič, direktor zavoda GO! 2025: "Otvoritev bo potekala med obema železniškima postajama, goriško in novogoriško, z zaključkom na Trgu Evrope in Piazza della Transalpino ter pred občinsko stavbo in SNG Nova Gorica. Tako je zamišljeno in zdaj si lahko predstavljate logistični izziv, ko moraš zapreti dve mesti za dva, tri dni, pričakuješ pa dobrih 60, 70 tisoč ljudi, čeprav si upam reči, da tudi kaj več."

Na slovenski strani bo osrednji prostor EPK distrikt. Nova tehnološko-kulturna urbana četrt se bo raztezala na tri kilometre dolgi coni od Mostovne na severu do Univerze v Novi Gorici na jugu. Gorazd Božič: "Vse vsebine EPIKA, tega novodobnega muzeja s pogledom na zgodovino iz dveh perspektiv in centra razmišljanja evropskosti, to bo vse postavljeno v stavbo trenutnega skladišča ob železniški postaji. Zraven bo še objekt super osmice." Ta je oz. bo dobil ime po filmskem traku. V njem bodo poleg filma predstavljene turistično-kulinarične posebnosti območja oz. osmice.

Finančna sredstva za programski del znašajo 18 milijonov evrov. V Novi Gorici si od države obetajo še dodatnih 20 milijonov za prej omenjene infrastrukturne ureditve ob železniški postaji. "Imamo določene projekte, ki jih lahko sofinancirajo ministrstva za kmetijstvo, okolje ali šolstvo. Zdaj čakamo na ustanovitev medresorske ministrske skupine in računamo, da nam bo to pomagalo, da pridemo do sredstev za program, ne samo za investicije, ki so zdaj načeloma potrjene," še doda Božič.

Zanimanje med prebivalci čezmejnega območja, ki želijo sodelovati v projektu, je veliko. V tem tednu so bili razpisani trije informativni dnevi za t. i. 'Projekte malih prednosti GO!2025', vredni osem milijonov evrov. Vsi so že zasedeni, tako da bodo na EZTS-ju dogodke prenašali v živo za tiste, ki s prijavo niso uspeli.

Kje s(m)o dve leti pred EPK v Novi Gorici?