Foto: Jože Suhadolnik
Foto: Jože Suhadolnik

Silence je slovenski duet, ki izvaja elektronsko, synth-pop in soundtrack glasbo, zanj so značilni melanholija, eksperimentalni zvoki in vokalni aranžmaji ter natančna produkcija. Zasedba je znana tudi po tem, da v svoje posnetke vključuje različne 'žive' inštrumente, kot so klavir, violina, viola, kontrabas, violončelo in drugi.

Pianist Primož Hladnik in vokalist Boris Benko, ki sestavljata duet Silence, sta doslej napisala glasbo za več kot 40 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav. Za seboj imata številna sodelovanja s priznanimi režiserji, kot so Tomaž Pandur, Aleksandar Popovski, Matjaž Berger, Matjaž Pograjc in Primož Ekart.

Običajno gredo z igralsko zasedbo tudi na turnejo in glasbo izvajajo v živo.
Doslej je duet izdal pet albumov avtorske ter štiri albume z gledališko glasbo. Duet redno sodeluje s skupino Laibach - pod njunim okriljem so leta 2006 izdali sedmi album z naslovom Volk. Leta 2015 sta Laibach in Silence postali prvi zahodni zasedbi, ki sta nastopili v Severni Koreji. Duet je za gostovanje priredil skladbe iz muzikala Moje pesmi, moje sanje, ki so izšle leta 2018 na plošči Sound of Music.

Hladnik in Benko pišeta tudi glasbo za film. Duo Silence je tako sodeloval pri filmih Slovenka (2009), Projekt: Rak (2013) in Nočno življenje (2016) Damjana Kozoleta ter Zgodovina ljubezni (2019) Sonje Prosenc. V rubriki Pesem tedna Radia Koper predvajamo skladbo Momento, s katero je duet pospremil začetek podnebne konference v Glasgowu.

Z vokalistom Borisom Benkom se je pogovarjal Armando Šturman. Vabljeni k poslušanju!

Pesem tedna je predstavil Boris Benko

A MOMENT'S SONG
Whether you hold
or face the gun
Clench your fists
or choose to run
Overcome
or come undone
Prize or price
Your time has come
Can you stop the moment
from dropping by?
Over in a heartbeat,
the twinkling of an eye
It lingers on
for the rest of your life
Whether you're blunt
or choose to imply
(Your time has come)
Whether you admit or deny
(Your time has come)
Whether you accept or defy
(Your time has come)
Whether you live or die