O projektu Fakultete za humanistične študije smo govorili v oddaji Dopoldan in pol. Na sliki študentki Ana Cikač in Milica Golianin z našim oblikovalcem zvoka Danejem Brakičem. Foto: Radio Koper/Mojca Klarič
O projektu Fakultete za humanistične študije smo govorili v oddaji Dopoldan in pol. Na sliki študentki Ana Cikač in Milica Golianin z našim oblikovalcem zvoka Danejem Brakičem. Foto: Radio Koper/Mojca Klarič

Mentorica in vodja projekta Hodi Bodi, dr. Aleksandra Schuller, nam je razložila izhodišče raziskave: "S študenti smo se srečevali le na zoomu in nekateri v skupini se med seboj sploh še niso srečali 'v živo'. Kmalu je postalo jasno, da bomo raziskovali, kako mladi doživljajo čas pandemije in kako se soočajo z dvomi, vprašanji, eksistencialnimi stiskami."

Ker so študenti zaradi zooma večino časa preživeli pred računalnikom, jim je mentorica v prostem času priporočila hojo. Druga naloga je bila, da s telefončkom posnamejo vse, kar jih na sprehodu vzdrami. Schullerjeva je razložila videoposnetke: "V zunanjem svetu se je reflektiralo notranje dogajanje, psihično dogajanje, čustva."

Ana Cikač, ki obiskuje 2. letnik magistrskega programa Kulturni študiji in antropologija na FHŠ, je v preteklem letu pogrešala iskanje povezav, mreženje, ki je bilo s korono onemogočeno. "Niti študentskega dela, ki ga ne počneš zato, ker ga ljubiš, pač pa zato, da preživiš, ni bilo." Pred pandemijo se je Ana preživljala s strežbo v lokalu. Med pandemijo je ostala brez dohodka.

Milica Golianin iz 1. letnika magistrskega študija Komuniciranje in mediji na FHŠ je prvi val preživela v Sloveniji. Pravi, da je imela napade klavstrofobije. Obdobje je označila kot težko in čudno.

Na vprašanje, ali hoja potrebuje knjigo, je Ana povedala: "Knjiga je bila napisana kot hvalnica hoji, kot darilo in zdravilo. Nam je bila hoja nekaj, s čimer smo med karanteno pomagali sebi. Vse, kar smo skozi hojo ugotovili, smo napisali na papir, da bi še kdo drug našel zase kakšno rešitev."

"Končno smo, zahvaljujoč profesorici, dobili prostor," je navdušeno dodala Milica in nadaljevala: "S tem projektom sem končno odprla škatlo, v katero sem spravila vse, kar se mi je dogajalo. Z raziskavo in s procesom dela sem lažje razrešila stvari. Uspelo mi je bolj jasno pogledati na vse, kar se dogaja."

Mojca Klarič

Kako si lahko skozi pandemijo pomagamo s hojo?