Ljudje so že od nekdaj stali na kakšni deski, ki je plula na vodi in veslali. O tem, kdaj je postala to tudi oblika rekreacije, pa kroži več mitov.

SUP ali Stand Up Paddling, po naše bi temu lahko rekli 'veslanje stoje', se je vsekakor začelo na Havajih. Prevod iz havajskega poimenovanja bi lahko bil: stati, veslati, deskati, val. Kar je precej natančen opis športa – stojimo, veslamo, plujemo z desko na mirni ali divji reki, jezeru ali morju.

SUP je okrajšava angleškega poimenovanja Stand up paddling (tudi Stand up paddle surf) za šport, pri katerem stojiš na primerni deski in veslaš. Stojimo, veslamo, opazujemo in občudujemo naravne lepote. Ali pa s prijatelji tiho drsimo po vodni gladini, po rečnih rokavih, prečkamo jezera ali plujemo pod mogočnimi klifi domače obale. Šport je v Sloveniji in v tujini iz dneva v dan bolj priljubljen med vodnimi oblikami rekreacije, nad njim se navdušujejo mladi in stari.

Pri izbiri supa pazimo na tehnologijo oz. plastnost sup deske, maksimalni pritisk, ki ga sup deska prenese, koliko komor ima sup, razmerje med optimalno težo suparja in maksimalno nosilnostjo supa, garancijo proizvajalca, kaj vse je vključeno v paket sup opreme ter na podporo proizvajalca oz. prodajalca, kot sta servis in urejanje garancij.

Za supanje ne potrebujete predznanja in posebnih priprav, le nekaj prave opreme in seveda morate znati plavati. Takoj ko boste stopili na SUP-desko in poprijeli za veslo, vam bo jasno, zakaj je danes to vse bolj priljubljena športna aktivnost. Je enostavna, sproščujoča in zabavna.

Kje supati? Povsod, kjer je dovolj vode. Supanje je res šport, ki ga lahko izvajamo kar v domačem potoku, reki, po jezerih ali morju. Pri supanju na morju pa moramo poznati osnovna pravila:

- supamo lahko samo od sončevega vzhoda do sončevega zahoda,
- v območju kopališč moramo paziti na prisotne kopalce,
- od obale se lahko oddaljimo največ 1000 metrov.

Želimo vam veliko lepih in sproščajočih trenutkov.