Foto: BoBo
Foto: BoBo

Trenutna regulacija cen električne energije, ki bo v veljavi do konca avgusta, je ceno enotne dnevne tarife postavila približno na sredino med višjo in nižjo dnevno tarifo, pravi Tomislav Ličen, vodja novogoriške energetske svetovalne pisarne: "Pri tem razmerju se izkaže, da je dvotarifno merjenje zanimivo šele, ko je poraba male tarife večja kot 50,89 odstotkov. To pomeni, da moramo zelo paziti, kako bomo uporabljali malo tarifo. Se pravi, moramo recimo prati perilo le ponoči oziroma ob koncu tedna, sicer je nerentabilno imeti dvotarifni števec. Priporočam občanom, da pogledajo, koliko porabijo elektrike in se morebiti odločijo za spremembo načina obračuna."

Porabo lahko gospodinjstva, ki imajo modernejše števce električne energije z daljinskim odčitavanjem, spremljajo prek brezplačne aplikacije Moj elektro."Tam ima posameznik res pregled nad stanjem svoje porabe in lahko tudi poišče kakšen velik porabnik, za katerega ni vedel, da ga ima."

Ličen dodaja, da velja zmotno prepričanje, da so največji porabniki energije pečice ali pralni stroji. Ti so namreč v uporabi le kratek čas. "Velikokrat se izkaže, da so največji porabniki stari hladilniki ali zamrzovalne skrinje. Pri sedanjih cenah energije lahko strošek nanese na letni ravni tudi do 160 ali 170 evrov, ki bi ga lahko z novimi napravami bistveno znižali, tudi za 120 evrov," razloži.

Kako privarčevati pri porabi elektrike in pri ogrevanju?