Kakšen naj bo zdrav pasji obrok

se je zaradi boleče izkušnje s svojo bokserko poglobila v pasjo prehrano. Prišla je do zanimivih odkritij, ki jih je potrdila tudi stroka.

"Nisem zagovornica industrijsko predelene pasje hrane, ki je toplotno obdelana. Briketi so zapakirani v vrečah. Kdo ve, koliko časa! Ko to odpreš, je vse mastno, hrana ima poseben vonj... Menim, da so v taki hrani sestavine, ki niso najboljše za psa. Na primer, koruza ne sodi v pasjo prehrano. Je pa poceni beljakovina.

Na podlagi izkušenj, ki jih imam, in glede na to, kar sem prebrala, ne bom nikoli psu ponujala tovrstne hrane. Kuhana hrana je primerljiva s surovo, čeprav pri kuhanju določene sestavine lahko izgubijo vrednost. Je pa kuhana hrana definitivno boljši nadomestek od briketov, če psom ne odgovarja surova.

Seveda ima hranjenje psa s surovo hrano veliko prednosti. Prva in najbolj pomembna je ta, da psu zagotoviš hranila v osnovni obliki in jih telo kot take tudi prepozna in najlažje uporabi. V tem primeru telo porabi manj energije, da pridobi to, kar v resnici potrebuje. To je bistvenega pomena za zdravje živali, kar si vsi želimo. S tem se izognemo težavam, stroškom, skrbem… Prepričana sem, da je dobro, če psi jedo poleg mesa tudi sadje in zelenjavo. Seveda v določenih razmerjih. Marsikaj imamo že doma na vrtu. Ko odpremo omaro, najdemo bučna semena, ki so zelo dobra za zatiranje notranjih zajedalcev. Tudi česen je koristen. Nekateri se ga sicer izogibajo, a v pravi meri je dobrobiten. Tudi zdrobljena zelenjava in zelišča so lahko zelo dober dodatek k pasji hrani … Gre za določene sestavine, ki jih psi ne morejo dobiti v mesu.

So pa tudi živila, ki jih psi ne smejo zaužiti. Kot na primer avokado, peške, grozdje,… Seveda se v zelo majhnih količinah ne bi nič zgodilo. Je pa res, da je vsak pes individuum zase. Jaz ne bi eksperimemntirala," nam je še povedala Katja. Katere nasvete je še delila z nami, lahko slišite s klikom na zgornji posnetek, ki ga je pripravila Loredana Vergan.