S spremembo prometne zakonodaje se kazni za prekoračitev hitrosti znižujejo. Foto: AVP
S spremembo prometne zakonodaje se kazni za prekoračitev hitrosti znižujejo. Foto: AVP

Novela prinaša kar nekaj pomembnih novosti in sprememb. Zvišuje se globa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Skiroji in rolke na električni pogon bodo po novem morali voziti po kolesarskem pasu. V javnosti pa sta veliko pozornost vzbudila tudi znižanje kazni za prekoračitev hitrosti in vožnja v desno ob rdeči luči.

A prometni strokovnjak in raziskovalec mobilnosti Andrej Brglez opozarja na še nekaj vrzeli. Na primer pri prekoračeni hitrosti: "Zdaj se bo zgodilo to, kar smo si pravzaprav želeli. Kazni se bodo znižale, a ostaja tista naša čudežna polovička, ki kaže na nemoč države. Namreč, če nek prekršek stane 100 evrov, potem naj bo to 100 evrov. Ne pa 50 za tiste, ki so hitri pri plačilu."

Nujno potrebna je avtocestna policija, ki bi umirila prometni tok, še poudarja Brglez:
"Zatiskamo si oči. Vsi vemo, da se na avtocestah ne vozi 130 km/h. Vozi se 150 km/h, ker to pomeni še tako kazen, ki jo vsak pač lahko preboli. Če je ulovljen, seveda. Ulovljen pa ni, ker ni bilo avtocestne policije."

Vse bolj pereča in nevarna je tudi uporaba mobilnih telefonov med vožnjo. Andrej Brglez pravi, da povečanje kazni ni dovolj, če ni nadzora. Ta pa je skromen, saj policistov ni dovolj.
"Zato mi delamo na preventivi. Zdaj na vozniški izpit prihaja že generacija otrok, ki so dobesedno zrasli s temi telefoni."

In tudi z električnimi skiroji, ki se po novem selijo na kolesarski pas. Brglez stavi na nadzor hitrosti teh vozil, tudi zaradi preprečitve hudih poškodb. Promet je dober indikator, kako v družbi živimo, še pravi sogovorec: "Če živimo eden mimo drugega, če izhajamo iz paradigme, da sem pomemben samo jaz, jaz moram priti prvi, jaz moram parkirati najbliže in tako naprej, potem bo življenje šlo v to smer. Če pa bomo živeli na način, da sobivamo, da smo del neke skupnosti, potem bomo pazili drug na drugega."

Pomembnejša novost zadeva tudi najmlajše udeležence v prometu. Vozniki lahkih motornih vozil do 18. leta starosti morajo po novem obvezno nositi čelado.

V oddaji Radio Koper svetuje smo se tokrat posvetili spremembam, ki jih prinaša novela Zakona o pravilih cestnega prometa.