Medijske hiše po vsem svetu so že v letu 2020 pisale, da se sinofobija širi hitreje kot virus. Foto: Reuters
Medijske hiše po vsem svetu so že v letu 2020 pisale, da se sinofobija širi hitreje kot virus. Foto: Reuters

Sinofobijo slovarji opisujejo kot strah ali odpor ne le do Kitajske, tudi do njenih prebivalcev in kitajske kulture. Pojav je v zadnjih letih še posebej izrazit.

Organizacija Human Rights Watch je v svojem poročilu navedla več primerov nasilja proti ljudem, ki so azijskega rodu. Proti širjenju panike in nepojmljivemu iskanju grešnega kozla so se odzvali tudi Združeni narodi. Povedne so številke ameriškega raziskovalnega centra Pew, ki navaja rekordno visoko negativno dojemanje Kitajske v več državah razvitega gospodarstva.

Podatki kažejo, da je sinofobija postala globalen problem, Slovenija ni izvzeta. Študent sinologije Aljaž Novak navaja, da je več kot 20 odstotkov Slovencev prepričanih, da bodo covid-19 prej staknili od človeka azijskega rodu. Poslovnež Ji Rongquing – Chang se je v Slovenijo priselil leta 1996. Pravi, da se v vseh teh letih tukaj nikoli ni počutil nezaželenega, razume pa strah ljudi, saj so prve primere virusa zabeležili na Kitajskem. Chang je postal del tukajšnje skupnosti, z družino se imajo za domačine. Ker je tokratna oddaja ravno četrta zapovrstjo, lahko slišite tudi, zakaj na jedilniku Changove restavracije v Kopru manjka prav številka štiri in katere številke na Kitajskem prinašajo srečo.

Oddajo Olimpijska duša ureja Jaka Zalar.