Slovenski center za glasbeno vzgojo (SCGV) Emil Komel je največja glasbena izobraževalna ustanova na Goriškem. Poleg glavnega sedeža v Gorici ima še štiri podružnice - v Štandrežu, Doberdobu, Bračanu in Devinu. Center ponuja glasbeno vzgojo predšolskih in šolskih otrok po učnih načrtih italijanskega in slovenskega šolskega sistema. Poleg rednega pouka instrumentov, solopetja in drugih komplementarnih predmetov, so v šolski program vključeni tudi komorna in orkestralna igra, jazz oddelek in amaterski ansambli.

V šolskih klopeh te glasbene šole je vzklilo že mnogo zvenečih glasbenih imen, med njimi zagotovo izstopa pianist Alexander Gadjijev, kar potrjuje kakovostno delovanje šole tudi v zadnjih letih. In prav s to mislijo, pravi Alessandra Schettino, ravnateljica šole, je bil oblikovan tudi jubilejni koncert: »Program, ki smo ga pripravili za to slavnostno prireditev, je sad skupinskega dela, ki se je razvil v učiteljskem zboru in želi prikazati izobraževalno pot številnih mladih, ki so kot otroci v spremstvu staršev vstopili v šolo in iz nje odšli kot obetavni mladi glasbeniki novim izzivom naproti. To pot smo predstavili v obliki glasbene štafete, v kateri so si sledili učenci osnovnih, srednjih in višjih razredov tja do nekdanjih učencev, ki so danes profesionalni glasbeniki. Štafeta vključuje tudi delo učiteljev in požrtvovalnost staršev, ki nam zaupajo svoje otroke. Najmlajšim skušamo na najboljši način posredovati čudovito glasbeno umetnost z njenimi vrednotami, kot so predanost, vztrajnost, zbranost, disciplina, predvsem pa prijateljstvo in strast pri doživljanju nepozabnih izkušenj osebne rasti.«

Na koncertu so nastopili trije pianisti in trije violinisti različnih generacij. Med nastopajočimi je bila tudi 18-letna violinistka Makrina Quinzi, ki je tokrat prvič nastopila ob spremljavi orkestra pod vodstvom Mirka Ferlana, priložnostno sestavljenega iz nekdanjih in sedanjih učencev in učiteljev ter sodelavcev: »To je bila moja prva izkušnja z orkestrom. Moram reči, da sem precej zadovoljna, ker sem imela sicer veliko treme, ampak mi je vseeno uspelo uživati ob igranju. Seveda igrati z orkestrom ni stvar, ki se zgodi vsakomur in vsak dan, zato sem zelo vesela in ponosna, da je mene doletela ta čast in upam, da me bo še kdaj, ker res uživam v takem igranju.« Poleg violine Makrina obiskuje tudi šolski pevski zbor. Ta je del uspešne zborovske piramide, ki šteje kar sedem zborov: od otroških in mladinskih vse do mešanega mladinskega zbora, ki je najstarejša, že uveljavljena, prepoznavna in večkrat nagrajena šolska zasedba.

V zboru prepevata tudi najmlajši nastopajoči glasbenici, 8-letna Vita Prinčič, ki je na koncertu nastopila ob spremljavi godalnega kvarteta, in 9-letna Veronika Bandelj, ki se je predstavila z Variacijami na slovaško narodno pesem Dimitrija Kabalevskega. Poleg njiju sta na koncertu nastopili še 13-letna pianistka Maria Eva Contento in Aleksandra Pavlović, ki je po zaključku šolanja v Gorici z odliko diplomirala na Državnem konservatoriju P. I. Čajkovski v Moskvi, danes pa se udejstvuje kot profesorica in korepetitorka, ob čemer se posveča tudi komorni in solistični pianistični igri. Kot zadnji je na oder stopil violinist Aleš Lavrenčič, sin Hilarija Lavrenčiča – ta je ob tej priložnosti stopil pred orkester namesto Mirka Ferlana. Aleš Lavrenčič se sicer izpolnjuje na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu, ob tem pa je že zaposlen tudi v orkestru Arena di Verona. Koncert je zaključil skupni nastop štirih pevskih zborov šole, ki so izvedli Pesem primorske mladine Zorka Hareja v priredbi Patricka Quaggiata.

Jubilejni večer glasbene šole so obiskali številni visoki gostje, med njimi tudi Samo Turel, župan Mestne občine Nova Gorica, ki je ob tej priložnosti povedal: »Sedemdeset let je dolgo obdobje, še posebej, če ga s kančkom ponižnosti pogledamo tako od strani in se vprašamo, koliko tipk je v tem obdobju zaigralo, koliko strun se je zatreslo in zavibriralo, koliko grl je zapelo, koliko tolkal je zabobnelo in koliko zraka je bilo prepihanega skozi vse te instrumente. Predvsem pa, koliko parov sijočih oči je po takih bučnih aplavzih, kot so bili današnji, zapustilo odrske deske.«

Do konca jubilejnega leta 2023 bo SCGV Emil Komel pripravil še druge dogodke, zaokrožila pa ga bo decembrska, božična glasbeno-gledališka prireditev. Vsi koncerti in drugi dogodki so sicer obarvani s krovno mislijo jubilejnega leta – da je SCGV Emil Komel prostor, »kjer glasba povezuje«. To željo je šola zagotovo že ponotranjila in prenesla na svoje učence, ki prihajajo iz Italije, Slovenije in drugih koncev sveta, uspešno pa jo umešča tudi v svojo okolico, multinacionalno Gorico in širše območje pokrajine Furlanije – Julijske krajine, ter tako vseskozi potrjuje univerzalnost glasbenega jezika, ki ne pozna meja.

Jubilejni koncert SCGV Emil Komel v radijski oddaji

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju s časnikom Primorske novice, tokrat pišemo o jubilejnem koncertu Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, ki letos obeležuje svojo 70. obletnico. V istoimenski rubriki oddaje Glasbeni abonma, ki bo na sporedu v četrtek ob 20. uri, boste lahko prisluhnili odlomkom koncerta, na katerem so se predstavili talentirani nekdanji in sedanji učenci te glasbene šole.