Ko je dež s pogorišča spral saje in pepel, je zgodovina spet oživela, pravi poveljnik civilne zaščite občine Renče-Vogrsko, Milovoj Perkon. Nad odkritjem so bili presenečeni vsi, dodaja. Z njim se je pogovarjal Boštjan Simčič.

Milivoj Perkon o simbolu srpa in kladiva nad Renčami

Gledano s ptičje perspektive, se simbol srpa in kladiva nahaja desno od napisa Tito na Velikem vrhu zraven Fajtovega hriba nad Renčami. Fotografijo, ki smo jo lahko videli v časopisih in na socialnih omrežjih, sta posnela pilota slovenske vojske, ko sta po požaru še enkrat preletela požarišče. Ko je dež spral saje, se je sredi požgane krajine prikazal ta simbol, ki je marsikoga presenetil, je povedal poveljnik civilne zaščite občine Renče Vogrsko, Milivoj Perkon: "Vsekakor nas je presenetilo. Že od mame sem v najstniških letih slišal, da ta simbol obstaja. Narejen naj bi bil med letoma 1945 in 1947, torej v obdobju, ko se je urejala meddržavna meja med Italijo in Jugoslavijo, po pariški mirovni konferenci. Postavili so ga vaška mladina in starejši Renčani, predvsem zato, da bi zaveznikom, ki so mejo postavljali, dali vedeti, da tu živi slovanski živelj."

Izbira Velikega hriba nad Renčami za postavitev simbola ni naključna, ampak strateška izbira lokacije, pravi Perkon, saj sta že iz Furlanije oba simbola zelo vidna, tako napis Tito kot simbol srpa in kladiva.

"Informacije, kje stoji simbol, so krožile. Starejši še vedno pripovedujejo, kako so ta simbola postavljali in zelo čustveno opišejo, da je to zgodovina, ki jo moramo spoštovati. Žal je ta napis odkril šele požar, ampak gre za naravno arheologijo, ki jo moramo spoštovati in ohraniti", še dodaja Milivoj Perkon.