Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

"Glasba je najboljše sredstvo, da prebavimo čas." Ta znana misel Audena Grafta je kredo mladosti 16-letne Eme Ptičak iz Šempetra pri Gorici, učenke 3. razreda orgel v Glasbeni šoli Nova Gorica in dijakinje 2. letnika Škofijske gimnazije Vipava. Šest let je obiskovala pouk klavirja v razredu Andreje Ipavec, čeprav ji je bila ob vpisu v glasbeno šolo zelo zanimiva harmonika. "Že od malih nog sem hodila k maši na kor, kjer sem poslušala petje in igranje na orgle. Večkrat sem lahko sedela zraven na klopi ob mami, ki je igrala orgle in bilo mi je zelo všeč glasno igranje, še posebno, če so bili vključeni vsi registri in igranje na pedale z nogami. Včasih mi je mama tudi med mašo pustila igrati na ugasnjene orgle, po maši pa celo pritisniti na kakšen pedal," je svojo odločitev za nadaljevanje glasbenega šolanja na kraljici inštrumentov komentirala mlada glasbenica, ki ima sicer zelo rada tudi zborovsko petje in trenutno prepeva kar v dveh sestavih.

Sama se je doma naučila tudi akorde na kitari, med karanteno pa se je poskusila naučiti osnov igranja na violino. "Ko vadim ali poslušam glasbo, se mi zdi, da čas teče hitreje. Na primer: ko se kam vozimo in ob tem poslušam glasbo, me ta prevzame in pot veliko hitreje mine. Tudi doma, ko mi je dolgčas, se naučim novo skladbo ali pa poiščem kakšno skladbo, ki sem jo v preteklosti igrala ter se je poskusim spomniti in obuditi spomine," nam je zaupala Ema, ki se je tako v osnovni kot sedaj v srednji šoli pogosto udeleževala različnih tekmovanj iz matematike, biologije, zgodovine … z velikim navdušenjem pripoveduje o srednjem veku, latinščini, koralih, rada posluša tudi popularno glasbo in trenutno je njen naj izbranec Harry Styles.

Vedoželjna mladenka si danes želi uspešno zaključiti gimnazijo, ne razmišlja še o nadaljnjem študiju, meni pa, da bo glasba ostala njen hobi. Tretje leto poustvarjalne veščine na orglah osvaja pod mentorstvom profesorja Dušana Ješelnika: "Emina največja prednost je to, da je izredno marljiva učenka, da vedno izpolni vse, kar ji naročiš in se trudi, da to naredi resnično dobro. Včasih ji manjka malo samoiniciative, a glede na to, da je še zelo mlada, mislim, da to še pride kasneje."

Je pa Ema danes zelo ponosna, ker je lahko pred kratkim zaigrala in tudi posnela skladbo francoskega skladatelja Césarja Francka na novih orglah v koprski stolnici, največjih cerkvenih orglah v Sloveniji. "Zelo sem počaščena, da sem dobila to priložnost in ob igranju sem bila zelo presenečena nad mogočnostjo orgel, nad številom registrov. Očaralo me je, kako glasno zvenijo čez celo katedralo in kako ta zvok odmeva v prostoru."