Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Kobariški muzej je že 30 let osrednja muzejska točka 1. svetovne vojne in dediščine soške fronte v Sloveniji ter eden izmed najbolj prepoznanih vojnih muzejev v svetu. Njegovo sporočilo vsa ta leta ostaja enako, je povedal direktor Martin Šolar:

"Čeprav obstajajo v bitkah in vojnah zmagovalci in poraženci, je naše sporočilo samo eno – poslanstvo miru. Pri nas ne poudarjamo zmagovalcev in poražencev."

Kobariški muzej sodi med najbolj obiskane slovenske muzeje, ki ga letno obišče okrog 60 tisoč obiskovalcev. Letošnje leto se je začelo dobro, od marca naprej pa obisk pogojuje trenutna situacija. Trenutno so z obiskom zadovoljni, saj so v juliju zabeležili dobrih 7 tisoč obiskovalcev, kar je primerljivo z lanskim letom. "Ljudje so v Dolini, Dolina je polna, prihajajo v muzej in jim ni težko potrošiti denarja tudi za voden ogled," dodaja Šolar.

V času našega obiska so bile v muzeju predvsem slovenske družine z otroki, ki letos počitnice preživljajo v Posočju. Pred mikrofon smo povabili štiričlansko družino iz Zreč:

"Smo na počitnicah v Posočju, v Bovcu. Muzej smo imeli že nekaj časa namen obiskati, tako da smo sedaj izkoristili priložnost. Je zanimivo, predvsem pa srhljivo, ko gledaš vse to dogajanje izpred 100 let."

"Tu več vidiš kot v šoli," pa je še dodal najmlajši član.

Vodji Fundacije Poti miru in Kobariškega muzeja Maša Klavora in Martin Šolar. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Vodji Fundacije Poti miru in Kobariškega muzeja Maša Klavora in Martin Šolar. Foto: Radio Koper/Meta Škvarč

Uspešno delo Kobariškega muzeja pri ohranjanju spomina na dediščino soške fronte je pripomoglo tudi k ustanovitvi Fundacije Poti miru. Pred 20 leti so za to poskrbeli Zdravko Likar, Željko Cimprič, Anton Jeglič in Robert Blinc. S Fundacijo širijo idejo, da se tu srečujejo narodi, ki so se nekoč skupaj borili. Sicer pa k njihovemu delovanju spada varovanje nepremične dediščine soške fronte in povezovanje pomnikov 1. svetovne vojne na prostem.

"Žal vse dediščine ne moremo obnoviti, ker jo je preveč. Poskušamo obnavljati tisto, ki je dostopna na način, da je usklajena z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in jo med seboj povezovati", je povedala direktorica Fundacije Maša Klavora.

V Kobaridu so v letošnjem jubilejnem letu pripravili obsežen program za počastitev 30-letnice muzeja in 20-letnice Fundacije Poti miru. Poleg tega pa mineva tudi 5 let od uradnega odprtja Poti miru od Alp do Jadrana. Pri dogodek je bil Koncert miru, poleg tega v naslednjih mesecih pripravljajo še manjše slovesnosti pri različnih objektih dediščine na terenu. Osrednji dogodek s slavnostno akademijo bo 23. oktobra, dan pozneje sledi dan muzeja, v novembru pripravljajo še spominski pohod h Krnskemu jezeru.

Meta Škvarč

Foto: Radio Koper/Meta Škvarč
Foto: Radio Koper/Meta Škvarč