Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Pet let po poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru so se najboljši športniki sveta zbrali v Tokiu. Po lanski preložitvi zaradi koronavirusa je tudi letošnja prireditev močno zaznamovana s tem virusom, tekmovanja bodo potekala brez prisotnosti gledalcev, na prizoriščih veljajo stroge omejitve. Nekaterih športnikov zaradi okužb ne bo, Gvineja in severna Koreja pa prireditev izpuščata iz preventivnih razlogov.

Do osmega avgusta se bodo športniki merili za 339 kompletov odličij. V japonski prestolnuici je zbranih več kot 11 tisoč športnikov, nastopili bodo v 33 panogah in 50 disciplinah. Na sporedu bodo štiri nove panoge: deskanje na valovih, rolkanje, športno plezanje in karate. Vrnitev med olimpijske športe je uspel baseballu in softballu. Predstavilo se bo več kot 200 držav, tekmovanja bodo potekala na 42 prizoriščih. Uradni proračun olimpijskih iger znaša trinajst milijard evrov.

Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Slovensko zastopstvo šteje 54 športnikov, med njimi je 29 moških in 25 žensk. Čast ekipnih športov rešujejo košarkarji, ki so s prvič v zgodovini prebili na Igre. Slovenija bo zastopana v 17 športnih panogah, dosežki izpred petih let v Riu so letvico dvignili visoko. Slovensko zastopstvo je v Braziliji osvojilo štiri medalje. Judoistka Tina Trstenjak se je okitila z zlatom, srebrni medalji sta osvojila kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer in jadralec Vasilij Žbogar. Bron je pred petimi leti pripadel judoistki Ani Velenšek.

Na koprskih ulicah je naš mikrofon ujel naključne mimoidoče. Za koga bodo navijali?

Bom spremljal, že od sobote zjutraj naprej. Kdo so naši favoriti? v prvi vrsti kolesarji, potem Janja Garbret absolutno, jaz pa stiskam pesti tudi za košarkarje, ker sem že leta 17 v družbi govoril, da bomo prvi. Takrat so se mi vsi smejali, danes se ne smeje nihče več.

Ponavadi igre spremljal, včasih ja, včasih ne, odvisno od časa. Sem bivši košarkaš, tako, da bom navijal zanje, za druge pa ne vem.

Ne bom spremljal iger, šport me ne zanima.

Bom spremljal. Favoriti? Kolesarji, Roglič in Tadej če bojo skupaj držali.

Forza naši, komaj čakam ponedeljek.

Igre brez gledalcev

V Tokiu ta čas še vedno veljajo izredne razmere zaradi novega koronavirusa, gledalcev na tekmovanjih ne bo, slovesnega odprtja pa se bo na osrednjem stadionu za 68.000 gledalcev lahko udeležilo le 950 povabljenih gostov.

Med njimi bo prvo ime japonski cesar Naruhito, ki je obenem častni predsednik organizacijskega odbora olimpijskih in paraolimpijskih iger. Med svetovnimi voditelji naj bi slovesnosti prisostvovala tudi prva dama ZDA Jill Biden in francoski predsednik Emmanuel Macron. Slovesnosti se bo kot predsedujoča svetu ministrov EU za šport udeležila tudi slovenska ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.