Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Nekoč je bila del mladinske redakcije Radia Koper, oba starša sta bila novinarja in urednika na RTV Koper - Capodistria.

Dr. Valentina Lacovich je pred osmimi leti zapustila domači Koper in odšla v Brno na Češkem. Je nevroznanstvenica, ki pri nas v tistem času ni dobila primerne zaposlitve. Izhaja iz dvojezične družine, kjer sta bila oba starša novinarja v italijanskem programu RTV Koper - Capodistria, tekoče govori več jezikov in se je tudi češčine naučila zelo hitro. Hitro v češčini pomeni pameten in Valentina je hitra po češko in po slovensko – učinkovita je, inteligentna, a hkrati mediteransko radoživa.

Zaposlena je v Mednarodnem klinično-raziskovalnem centru Univerzitetne bolnice Sv. Anne, kjer s kolegi raziskujejo človeške možgane: "Smo nevroznanstvena skupina, raziskujemo nevrodegenerativne bolezni, raziskujemo travmo. V ta namen smo razvili nov celični model travme, na možganskih celicah in nevronih, tako lahko raziskujemo, kaj se človeku zgodi po travmi. Skušamo razumeti, kako pride do nastanka nevrodegeneratvnih bolezni, ko imajo ljudje travmo. Morda je to le en sam močnejši udarec v glavo v življenju, ki lahko 10 ali 15 let kasneje povzroči nastanek nevrodegenerativne bolezni, bodisi Alzheimerjeve bolezni ali katere druge. Sama raziskujem molekularne mehanizme, ki se dogajajo v nevronih, kolegi z vsega sveta, saj smo mednarodno pisan laboratorij, pa molekularne spremembe v ostalih tipih možganskih celic."

Valentina je v Brno prišla prvič, ko je v laboratoriju podpisala pogodbo o zaposlitvi.
"Nisem poznala države, a prvi vtis je pomemben, takoj sem prepoznala podobnosti z Ljubljano, to mi je pomagalo najti domačnost in res sem v Brnu od prvega trenutka počutila dobro."

Tu je našla tudi ljubezen in Brno je zdaj vsaj toliko dom kot Koper, kamor se rada vrača. Tu jo je ob njenem obisku pred mikrofon povabila Nataša Benčič.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi.

V studiu Radia Koper smo gostili dr. Valentino Lacovich