Odprtje razstave. Skrajno desno Tea Curk Sorta, Avtoportret IC, žica. Foto: Mestna galerija Nova Gorica/Janko Lipovšek
Odprtje razstave. Skrajno desno Tea Curk Sorta, Avtoportret IC, žica. Foto: Mestna galerija Nova Gorica/Janko Lipovšek

Pilonova galerija Ajdovščina in Mestna galerija Nova Gorica sta v letu 2020 objavili poziv za sodelovanje pri projektu Umetnost v času koronakrize na Goriškem, ki je bil namenjen umetnikom in umetnicam, ki živijo v goriški regiji ali iz tega območja izvirajo ter aktivno ustvarjajo na različnih področjih vizualne in intermedijske umetnosti. Organizatorje je zanimalo, kako se aktualna umetnost odziva na družbeno stanje zaradi epidemiološke krize ter na dejstva, kjer še najbolj izstopata prav strah in negotovost. Sodelujoči so se na poziv odzvali z do petimi deli po lastni presoji, pri čemer v likovni zvrsti niso bili omejeni, omejitev je bila tematsko in časovno vezana na obdobje, ko je Slovenija prvič na področju celotne države razglasila epidemijo.

Na razpis se je odzvalo 23 umetnikov, selektorici Pavla Jarc, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica, in Tina Ponebšek, direktorica Pilonove galerije Ajdovščina, sta jih izbrali štirinajst. Na razstavi se tako predstavljajo Salvatore Calì, Tea Curk Sorta, Društvo Kumšt, Jana Humar, Boštjan Kavčič, Anja Kranjc, Ana Maraž, Vanja Mervič, Andrej Perko, Ivan Skubin, Tamara Stibilj, Tina Volarič, Simon Vovk in Tomaž Zarifa.

Avtorji vsak na svoj način in v izbranem mediju obravnavajo čas, v katerem živimo že dve leti, nekateri bolj družbenokritično, angažirano in neposredno, drugi pa bolj zadržano opozarjajo na stiske, ko smo se primorani odpovedovati temeljni potrebi človeštva in fizičnim stikom. "A nezavidljiva situacija ni ustavila ustvarjalnosti in kritične misli umetnikov, tako iz vseh razstavljenih del vendar izžareva tudi radost, veselje do izražanja. Tega umetniki kljub vsemu niso izgubili," je o razstavi povedala Pavla Jarc, ki je prepričana, da brez umetnosti kot družba na dolgi rok ne bomo preživeli. "Zato je potrebno vztrajati in spodbujati ustvarjalce, da še naprej odpirajo problemske teme in vprašanja, nam nastavljajo ogledalo in spodbujajo h kritičnemu razmisleku. Zato sem še toliko bolj vesela, da so se na naš poziv umetniki odzvali v tolikšnem številu."

Border Action, Toaletni papir, Utelešenje divjine, Flying Carpet, Samota, Ujetniki, Mislec, Pred začetkom časa, Aqua Viva, Mama so naslovi nekaterih del, s katerimi goriški likovni umetniki obiskovalcem Mestne galerije Nova Gorica vse do 28. januarja odstirajo svoje ustvarjalne odzive na še vedno aktualno zdravstveno situacijo.