Kristjana Mlekuša nekateri zaznavajo kot junaka, ki se je postavil po robu tako generalnemu direktorju policije kot ministru za notranje zadeve zaradi podpore policistom na protestih, na katerih je vlada prvič v zgodovini aktivirala restriktivni 9. člen. Foto: BoBo
Kristjana Mlekuša nekateri zaznavajo kot junaka, ki se je postavil po robu tako generalnemu direktorju policije kot ministru za notranje zadeve zaradi podpore policistom na protestih, na katerih je vlada prvič v zgodovini aktivirala restriktivni 9. člen. Foto: BoBo

Zaradi "lova" na anonimnega policista, ki je govoril v oddaji Tarča, je Mlekuš v podporo na svojem FB profilu napisal, da anonimni policist predstavlja glas več kot osem tisoč policistk in policistov na terenu. Tudi njegovega. Vprašali smo ga, koliko od osem tisoč policistov in policistk jih razmišlja na takšen način.

Upam si trditi, da 99 odstotkov. Tudi glede na odzive, ki jih dobivam s terena.

Kakšne ukrepe policije si lahko obetamo na prihodnjih protestih?

Pozivam ljudi, naj svojo ustavno pravico do protesta, ki jo imajo zagotovljeno in jo policisti v celoti spoštujemo, izrazijo na miren način. Pozivam pa tudi vodstvo policije, naj ravna preudarno, taktno, strokovno in naj ustrezno komunicira z množico.

Mislim pa, da tiste, ki si takšno stanje želijo, najbolj moti to, da protesti minejo mirno. Zato še enkrat vsem protestnikom sporočam, naj protestirajo mirno. Ne usmerjati jeze v policiste! Razumem, da nekateri želijo svojo jezo in nezadovoljstvo usmeriti v policiste kot predstavnike države, predvsem zaradi najnovejših dogodkov. Vendar so oni tam v službi z namenom, da zagotovijo javni red in mir. Imajo pa tisti, ki policistom dajejo ukaze, imena in priimke in mislim, da se zaradi preteklih dogodkov ne bodo izognili odgovornosti.

Ravno danes se je na pobudo vašega sindikata začelo zbiranje podpisov v podporo noveli zakona o delovnih razmerjih. Ta naj bi omejil možnost izrekanja opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja. Vi ste ob vložitvi poudarili, da se v zadnjem letu v policiji dogajajo očitne zlorabe tega instituta za discipliniranje zaposlenih.

Ugotavljamo že več let, da se ta institut zlorablja za šikaniranje in discipliniranje zaposlenih oz. policistov. Odkar je vodenje policije prevzel generalni direktor Anton Olaj, pa je to postalo še bolj izrazito. Če povem samo primer. Ker je policist v svojem prostem času na Facebooku objavil nestrinjanje z nenehnim spreminjanjem ukrepov glede epidemije, je zaradi tega dobil opozorilo. Težava je v tem, da delavec nima pravnih možnosti za izpodbijanje razlogov, ki se mu jih očita. Če malo karikiram, se mu jih lahko deli prosto po Prešernu.

Celotnemu pogovoru s Kristjanom Mlekušem lahko prisluhnete na spodnjem posnetku.

S Kristjanom Mlekušem se je pogovarjala Nataša Uršič