Prizor iz pilotne izvedbe projekta 'Ob morju smo doma'. Foto: OŠ Antona Ukmarja Koper
Prizor iz pilotne izvedbe projekta 'Ob morju smo doma'. Foto: OŠ Antona Ukmarja Koper

Katere živali opazujemo ob morju, s katerimi dejavnostmi si lahko zapolnimo prosti čas, kako prebivalci služijo kruh in kako občutljiv je morski ekosistem, je le nekaj vprašanj, na katere bodo dobili šestošolci obeh šol odgovore v okviru projekta Ob morju smo doma, ki je lani zaživel pod okriljem Mestne občine Koper.

Foto: OŠ Antona Ukmarja Koper
Foto: OŠ Antona Ukmarja Koper

Pomočnica ravnatelja OŠ Antona Ukmarja, Nataša Režek, je povedala: "Projekt se je rodil spontano, z mislijo, da smo ob morju doma, pa nismo čisto prepričani, ali smo to ozavestili in kaj to pomeni. Torej, če smo del lokalne skupnosti, kjer poteka veliko dejavnosti, ki so povezane z morjem, ali sploh učenci poznajo te dejavnosti, kaj sploh pomeni, če sodeluješ v določenih segmentih, ki so povezani z morjem." Letos je projekt dobil nove razsežnosti, učencem OŠ Antona Ukmarja so se pridružili šestošolci OŠ Hrvatini. "Naša želja je, da bi se projekt razširil, najprej na ostale osnovne šole v Mestni občini Koper, nato pa tudi na vse občine, ki imajo morje," pravi sogovornica.

Projekt vsebinsko zajema široko področje ekologije, pristaniške dejavnosti, šport v in na vodi, ribolov, opazovanje delfinov, čiščenje obale in druge zanimive dejavnosti, ki bodo otrokom pomagali ozavestiti, da so ob morju doma. "Otroci uživajo, zelo jim je všeč, tudi to, da po začetku šolskega leta preživijo en teden ob spoznavanju najrazličnejših dejavnosti," dodajajo v Osnovni šoli Antona Ukmarja Koper, kjer upajo, da jim bo vreme naklonjeno.

Dopoldan in pol