V Lipici ne bodo več zardevali ob vprašanju obiskovalcev, ali je mogoče v zibelki Lipicanca tudi spodobno prenočiti. Foto: Radio Koper
V Lipici ne bodo več zardevali ob vprašanju obiskovalcev, ali je mogoče v zibelki Lipicanca tudi spodobno prenočiti. Foto: Radio Koper

Po 50 letih so prenovili hotel Maestoso, v katerem sta sodobna kongresna dvorana in nova restavracija. Tako z notranjo opremo kot zunanjo podobo spominja na pašnike, lipiške ograje, hleve. Direktor Holdinga Kobilarna Lipica, Matej Oset: "Ves turizem, ne le na Krasu, pridobiva izjemen namestitveni objekt. To bo platforma, iz katere lahko širimo vrhunski turizem. Lipica ima izhodišče, ki ga nihče pri nas ne more ponuditi, saj imamo zibelko Lipicanca."

Za prenovo je gospodarsko ministrstvo namenilo 11 milijonov evrov in, kot je napovedal minister Zdravko Počivalšek: "V novi finančni perspektivi želimo vložiti še v osemenjevalni center, obnovo hotela Klub, izgradnjo športnega centra. Tudi pri golfu nismo rekli zadnje besede."

Lokalna skupnost, torej občina Sežana, bo imela pri prihodnjih načrtih pomembno vlogo, a župan David Škabar meni: "Za Lipico je potrebno sprejeti občinski podrobni načrt, ki bi zajel vse naložbe. A menimo, da bi bilo bolj enostavno, če bi prostorski načrt sprejela država."

In v takšnem načrtu bi rešili tudi vprašanje obvoznice. Dilema, kako urediti promet do Lipice in na njenem območju, je že dolgo let predmet različnih razprav.