Luka Jurinčič. Foto: Radio Koper
Luka Jurinčič. Foto: Radio Koper

Film so posneli v zgolj 60 urah, o tem snemalnem maratonu pa je za naš radio povedal: "Ko smo oddali projekt, smo vedeli, da smo naredili dobro delo." Pa so pričakovali zmago? "Ekipi sem rekel, da če kaj dobimo, ne bomo presenečeni, če ne, pa ne bomo razočarani."

Film so posneli na ankaranski plaži Študent, prikazuje pa mlado, tričlansko glasbeno skupino, ki je pred pomembnim nastopom, a kaj, ko je eden od članov izginil neznano kam. Pri izgledu oziroma imidžu zasedbe so navdih črpali pri italijanski zasedbi Måneskin.

Pomemben del filma je glasba, ki jo je po tem, ko so film posneli, ustvaril bobnar David Nik Lipovac. Jurinčič sodelovanje opiše kot enega bolj zanimivih kreativnih procesov v zadnjih letih: "On je genij. Je super odziven, takoj je poštekal, kaj je poanta filma. Predebatirala sva prizore in določila tempo, dinamiko, ker boben je skorajda dodaten lik, komentator filma."

Ko osnovnošolci ustanovijo društvo

Z društvom 5. kader, ki so ga ustanovili pred 11 leti, ko so še kot osnovnošolci posneli prvi film 'Ko sonce zaide', se na izzive, ki jih postavlja Muvit, odziva od leta 2014. Tokratna zmaga je druga, ki si jo je pripel 5. kader, saj so že leta 2017 zmagali s filmom 'Klic noči'.

Kaj je Muvit/6 x 60

Muvit/6x60 je filmski maraton, ki ga prireja zavod Muvit. Prijavljene filmske ekipe imajo nalogo, da v 60 urah posnamejo in strokovni žiriji dostavijo film, ki je dolg med najmanj šest in največ osem minut.

Aktualni film 'Alternativa' je na ogled na Youtubu, je pa trenutno v izdelavi posodobljena verzija "director's cut", tako da si za bližnjo prihodnost želijo javne predstavitve filma, s katerim se sicer nameravajo udeležiti še nekaterih festivalov pri nas in v tujini.

Kaj pa pravi Jurinčič o načrtih? "V nastajanju je novi film, ki bo kmalu šel v produkcijo. Muvit nagrada nam je namreč dala dodaten zagon. Saj ne, da bi nam ga prej manjkalo, ampak ko vidiš, da je tvoje delo pripoznano, nagrajeno, da je ljudem všeč, kar delaš, se počutiš, da nekaj delaš prav. To je elan, na katerem potem surfaš."

Luka Jurinčič je predstavil film Alternativa