Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Odgovore ji je tokrat ponudil dr. Tomaž Jakomin, specialist kirurg Splošne bolnišnice Izola: "Žolčni kamni so pravzaprav pogosta bolezen, prisotni so pri vsakem desetem človeku, starejšem od petdeset let. Ocenjuje se, da le pri tretjini tistih, ki žolčne kamne imajo, ti povzročajo težave. Gre dejansko za kamne, so različnih velikosti, če so drobni, jim pravimo žolčni pesek. V ekstremnih razmerah zrastejo do deset centimetrov."

Iz česa pa so žolčni kamni? "Ločimo tri tipe, najpogostejši so pigmentni žolčni kamni, ki so zgrajeni iz bilirubina, nekoliko redkejši so holesterolni žolčni kamni, ki so zgrajeni iz holesterola in so nekoliko mehkejši. Približno tretjina vseh kamnov pa je mešane narave: delno so holesterolni, delno pa pigmentni."
Kako pa sploh nastanejo žolčni kamni? "Kamni nastanejo kot sol v solinah. V trenutku, ko žolčnik ne uspe več redčiti žolča, se iz te žolčne kisline enukleirajo žolčni kamni."

Kaj pa jih povzroča? "Neposrednega razloga ni. Obstoja pa več faktorjev, ki predisponirajo k nastanku žolčnih kamnov. Pri ženskah je to nosečnost, sicer pa sladkorna bolezen, prekomerna telesna teža, različne bolezni jeter," še zaključi naš tokratni sogovornik.

Rubriko Sen znala jes na temo žolčnih kamnov dobite tukaj.