Slovensko glasbeno skupino Avtomobili sta ustanovila brata Mirko in Marko Vuksanović leta 1982 v Novi Gorici. Zanimiva, sveža, ubrana in urbana novovalovska zasedba je v tistem času pretežno nadvse uspešno nastopala izven Slovenije, po drugih republikah takratne države.
Potem ko jim je uspel preboj v širši kulturni prostor, predvsem v večje urbane sredine s študentsko populacijo, so Avtomobili v naslednjih letih, zaradi družbeno-politične situacije, morali izdatno oklestiti svoje ambicije ter delovanje in ustvarjanje usmeriti skorajda povsem na slovenski prostor.

Različne formacije, ki so se vzpostavljale pretežno v prvi polovici štiridesetletnega delovanja skupine Avtomobili, niso spremenile blagodejnega zvoka skupine, ustvarjenega kot nalašč za radio. Sicer pa sedaj že skoraj dvajset let delujejo v nespremenjeni postavi, ki poleg obeh bratov vključuje še Šugota, Bushyja in Morgana. To je ekipa, ki podpisuje zadnje štiri albume.
Marko Vuksanovič je prijeten in ustrežljiv sogovornik, tak, da se ga radijsko poslušalstvo nikoli ne naveliča. Tako kot nam vedno 'pašejo' pesmi skupine Avtomobili. Ena od teh je »Dovoli, da«: Pesem tedna Radia Koper.

Marko Vuksanović: Nerad razlagam svoje skladbe, zato tudi ne maram videospotov. Foto: Jeronima Katelic