Foto: Zasebni arhiv
Foto: Zasebni arhiv

"Kdor ne ve, kaj z njimi ali se jih naveliča, naj jih raje prinese k nam," poziva Metka Magdalena Šori, ki v Izoli vodi t.i. CUP, Center uporabnih predmetov. Vzporedno z globalnimi podnebnimi konferencami in njihovimi visokimi cilji potekajo tudi prizadevanja za varovanje narave in našega planeta na lokalni ravni. Med ta prizadevanja zagotovo spada tudi delovanje Centrov uporabnih predmetov. V Izoli imajo že dva. Tamkajšnje komunalno podjetje je prvega odprlo pred sedmimi leti v zbirnem centru, drugega pa pred dvema letom v središču mesta. Oba delujeta na principu ponovne uporabe in izmenjave, pojasnjuje Metka Magdalena Šori: "Predmeti, ki so nekomu odveč in v napoto, lahko pridejo komu drugemu še prav. Pomembno je, da so uporabni in primerno ohranjeni."

Center uporabnih predmetov je posrednik, stična točka ponudbe rabljenih predmetov in povpraševanja po njih. "Največ dobimo oblačil in modnih dodatkov. Tekstil predstavlja kar 62 odstotkov vsega, kar ljudje prinesejo in največji delež tistega, kar odnesejo. Dejansko smo se specializirali prav za ta segment," izpostavlja vodja centra.

Novega lastnika dobi dobrih 80 odstotkov predmetov, ki jih občani prinesejo v CUP. Veliko obiskovalcev je rednih. Šorijeva govori o `naši mali skupnosti´, ki si medsebojno pomaga. Prihajajo ljudje, ki si določenih stvari ne morejo privoščiti, starostniki, ki se jim je skozi življenje nabralo preveč vsega, pa tudi družine ali posamezniki, ki so si trajnostni pristop izbrali za svoje vodilo. Največkrat se kar sami pozanimajo, kaj kdo potrebuje in kaj lahko kdo ponudi.

V izolskem Centru uporabnih predmetov sicer prevzemajo in poskrbijo tudi za nevarne odpadke, ko se bodo spremenile razmere, pa bodo znova organizirali tudi različne delavnice za predelavo odsluženih materialov in odpadkov za vrtce, šole in starostnike.

Metko Magdaleno Šori smo gostili v oddaji Primorski kraji in ljudje.