Foto: zavod Škrateljc
Foto: zavod Škrateljc

Pot je krožna, nezahtevna in urejena, razloži Nina Peče Grilc iz zavoda Škrateljc."Vse naše poti, tudi Škratji Kras, so v pomoč pri prvih korakih v svet pohodništva, zato so tudi nekoliko daljše. Navadno so dolge tri kilometre in pol, kar bi kdo seveda z lahkoto prehodil v eni uri. Toda doživetje je mišljeno na način, da se na posamičnih točkah ustavimo, da prebiramo beležko, rešujemo izzive, tako da vse skupaj navadno traja okoli tri ure."

Foto: zavod Škrateljc
Foto: zavod Škrateljc

Otroci se skozi igro, domišljijo in ustvarjanje naučijo marsikaj novega o Krasu in Štanjelu, pri tem pa krepijo pozitiven odnos do okolja in varovanja narave. Doživetje 'Škratji Kras' je primeren za otroke od 5. do 12. leta starosti, pot pa je zanimiva tudi za odrasle. Kot poudarja sogovornica, je doživetje celovito takrat, ko otroci poznajo izvirno zgodbo 'Škratje s Krasa', ki je zapisana v slikanici Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha.

Škrat Kamen, škratica Burja in škrat Ruj so prebivalcem Štanjela vzeli pečate Krase ter po Škratjem Krasu natrosili škratje uroke. Otroci se tako odpravijo na misijo, da Krasu spet povrnejo trdnost kamna, vztrajnost burje in barve ruja. Za doživetje potrebujejo Krasno beležko in barvice, na cilju v TIC-u Štanjel pa jih čaka še krasna nagrada.

Kako pa je z vodenimi ogledi? Nina Peče Grilc pravi: "To je sicer samostojen produkt z beležko. Vodene oglede omogočamo enkrat mesečno, vedno jih napovemo prek spleta. Za skupine, ki si želijo tako odkriti pot, se da posebej organizirati ogled z vodniki. Največkrat se za to odločijo vrtčevske ali šolske skupine."

Gre za trajno obogatitev turistične, pohodne in kulturno-umetnostne ponudbe Krasa, v poletnih mesecih pa svetujejo obisk Kraškega Krasa šele po četrti uri popoldan, da 'škratolovkam in škratolovcem' ne bo prevroče.

Škratji Kras je predstavila Nina Peče Grilc