Center za komunikacijo, sluh in govor je v Piranu odprl kavarno in knjigarno Modra kava. Foto: Radio Koper
Center za komunikacijo, sluh in govor je v Piranu odprl kavarno in knjigarno Modra kava. Foto: Radio Koper
Foto: Osebni arhiv

Učenci po zaključeni osnovni šoli na Centru za komunikacijo, sluh in govor, šolanje nadaljujejo v srednješolskih programih, ki jih usposobijo za poklic. Kljub temu pa zaposlitve na trgu dela ne dobijo. Zato so se v centru odločili za novo dejavnost.

Modra kava ponuja iskalcem zaposlitve več različnih priložnosti, je pojasnil ravnatelj Centra za komunikacijo sluh in govor, :

»Eno so zagotovo naši učenci, ki bodo tukaj opravljali prakso. Trenutno smo vpeti v programe Šentprima, ki izvajamo projekt prehod mladih na trg dela. Gre za mlade s posebnimi potrebami, ki iščejo priložnosti. Drugo so zaposlitvene rehabilitacije. To je možnost za mlade in manj mlade, ki se pod določenimi prilagoditvami pripravljajo na možnost zaposlitve.«

Naša družba še vedno ni dovolj odprta za sprejemanje drugačnosti posameznika, zato je eden od korakov k razumevanju oseb s posebnimi potrebami nudenje možnosti, da so samostojni, je še opozoril Strle.

»Zelo hitro se obregnemo ob tiste, ki so malo čudni, počasni, ki jih ne razumemo in si ne vzamemo dovolj časa, da jih spoznamo in ugotovimo, da je med nami več skupnega kot različnega.«

Modra kava ponuja tudi knjige, ki jih je izdal Center, izdelke učencev, načrtujejo organizacijo različnih dogodkov, dolgoročno pa naj bi kavarno preoblikovali v zaposlitveni center.

Vesna Potočar Godnič