Mojca Rusjan kot solistka v pesmi o mačku Muriju. Foto: arhiv vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile Foto:
Mojca Rusjan kot solistka v pesmi o mačku Muriju. Foto: arhiv vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile Foto:
Mojca Rusjan na odru. Foto: arhiv vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile
Mojca Rusjan na odru. Foto: arhiv vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile
... in na ulici. Foto: osebni arhiv
... in na ulici. Foto: osebni arhiv

27-letna pevka , po poklicu diplomirana ekonomistka, je tretjo sezono članica mednarodno uspešnega vokalnega orkestra Perpetuum Jazzile. V projektu Both Sides se je v legendarni mačji himni Maček Muri predstavila tudi kot solistka. Nekdanja učenka Glasbene šole Nova Gorica z velikim navdušenjem govori tudi o tekmi za letošnje nominacije prestižnih glasbenih nagrad grammy.

Šest let učenja klavirja, dve leti orgel, šest let solopetja (v razredu profesorja Vladimirja Čadeža) in številni nastopi v duetih so vsekakor dobra popotnica, ki jo je Mojca Rusjan dobila kot učenka Glasbene šole Nova Gorica. Pred tem je prepevala v pevskem zboru v osnovni šoli in v cerkvenem zboru v domačem kraju.

A ker ji klasično zborovsko petje ni bilo najbolj pri srcu, je odpotovala v Ljubljano na izpopolnjevanje vokalne tehnike k profesorici Maji Bevc in poiskala izziv v a capella izvajanju bolj zabavnih skladb. V obdobju od januarja do oktobra leta 2015 je opravila kar sedem avdicij, da je lahko postala pevka zasedbe, ki zadnjih 15 let skozi edinstven in izviren način ter zdaj že dobro poznano "vokalno osvežitvijo" domačih in tujih uspešnic osvaja domače in mednarodne trge. "Perpetuum Jazzile sem velikokrat poslušala in najprej se mi je zdelo nemogoče, da bi postala del te ekipe, a v resnici je bila ta zborovska formacija edina, ki me je zares tudi navduševala. To je živa tvorba s prav posebno energijo in ko smo skupaj na odru, pozabimo na vse ostalo, se preprosto preselimo v svoj svet," pripoveduje Mojca, ki ima ob redni službi v domačem podjetju (šola vožnje Marus) zelo pester urnik.

Najmanj dvakrat tedensko se vozi v Ljubljano na vaje, pogosto ima tudi intenzivne vaje med konci tedna, tako da bolj malo spi in veliko časa preživi v avtu. "A ni mi žal. Sodelovala sem v dveh večjih projektih Vocal Extravaganzza 2015 in 2016 in pri snemanju dvojne zgoščenke Both Sides, s sestavom pa sem doslej doživela že kar nekaj izjemnih koncertov po različnih krajih Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Rusije. Ker pripravljamo projekte z vrhunskimi strokovnjaki, sem se že veliko naučila tako na področju vokalne tehnike in interpretacije kot tudi koreografije," doda Mojca.

Največji izziv doslej ji je bila solistična vloga v pesmi Maček Muri. Glavno linijo je na zgoščenki sicer posnela Neca Falk, na koncertih, ki ga je lani posnela tudi RTV Slovenija in se je tudi že predvajal, pa jo izvaja Mojca: "Pesem je zelo igriva, živahna in ne nazadnje ti na odru dovoljuje, da prikažeš otroka v sebi. Sem pa imela kar veliko treme, saj sem morala na odru biti pozorna tako na samo petje kot koreografijo z ogromno maskoto, ki je imela omejen pogled. In tam so bile tudi kamere in seveda občinstvo, tako da je res bila kar zahtevna naloga."

Opravila jo je odlično, v ponos staršem in pevskim prijateljem na odru, toliko bolj, ker je Perpetuum Jazzile prav z deli, objavljenimi na albumu Both Sides, postala edini slovenski izvajalec, ki je prestal vse potrebne zahteve za tekmo za letošnje nominacije prestižnih glasbenih nagrad grammy. Končni nominiranci bodo znani 28. novembra 2017, prejemniki nagrad pa 28. januarja 2018 v New Yorku. Pred tem pa mora Mojca opraviti še veliko poti v Ljubljano, kjer bodo potekale intenzivne vaje za nov šov Le Spectacle, ki bo slovensko premiero doživel 25. novembra 2017 v Hali Tivoli v Ljubljani.

Tatjana Gregorič