Foto: Kulturno-ekološko društvo Smetumet
Foto: Kulturno-ekološko društvo Smetumet

V Evropski uniji bodo od 3. julija prepovedani plastični pribor, krožniki, posode za hrano za enkratno uporabo, a le tisti brez pokrova. Tudi posamezniki se premalo zavedamo, kako resna so ta vprašanja.

Nič več nimamo časa, da bi vprašanje onesnaževanja morij s plastiko naslavljali tako, kot da vodo iz polne kadi odstranjujemo z žličko. Voda se namreč že pošteno preliva čez rob. Odločno in na vseh ravneh je potrebno ukrepati, opozarjajo naravovarstveniki. Potrošniki smo tu zgolj eden od členov, pomembnejši so proizvajalci in odločevalci. Korporacije, kot so Coca Cola, Pepsico, Nestle se denimo po eni strani zavezujejo k manjši uporabi plastike in organizirajo čistilne akcije, ki niso nikakršen sistemski ukrep. Po drugi strani pa se ne držijo niti lastnih zavez, opozarja Alenka Kreč Bricelj: "To so škodljive korporacije, ki ne naslovijo problematike na tak način, kot bi jo bilo potrebno nasloviti."

Po podatkih organizacije Greenpeace Slovenija vsako minuto v oceanih pristane za en smetarski tovornjak plastike. Te tovornjake polnimo tudi v Sloveniji. Na razstavi Morje plastike nas na to opozarja eksponat, infoplastika, kot ji pravita avtorici, s 67 plastenkami vode. Toliko jih namreč na leto prispeva vsak prebivalec naše države, poudarja Maja Rijavec. "So države, kjer porabijo po deset plastenk vode na prebivalca na leto, in ob misli, da imamo v Sloveniji pretežno kakovostno vodo, je teh 67 plastenk vode absolutno preveč."

Od vse obstoječe plastike smo doslej uspeli reciklirati le devet odstotkov, skoraj 80 odstotkov pa jo je končalo v zemlji ali morju. Nekateri od teh odpadkov, ki so jih v čistilnih akcijah pobrali z obal vzdolž Jadrana, sta avtorici razstave spremenili v eksponate, opremljene z duhovitimi zgodbami. Alenka Kreč Bricelj: "Mislim, da je humor ta sladkorček, ki nam pomaga pogoltniti to grenko pilulo, ki jo predstavlja problematika plastičnih smeti v morju in na splošno v naravi."

Povejmo še, da je v Sredozemskem morju med odpadki na prvem mestu plastika za enkratno uporabo. To velja tudi za severni Jadran.

Onesnaževanju oceanov s plastiko je, v luči svetovnega dne oceanov, 8. junija, posvečena tudi tokratna oddaja Morje in mi – oddaljena le en klik.