Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Izguba možganske funkcije zaradi motnje v prekrvavitvi možganov, možganska kap, je trenutek, ki lahko življenje bolnika in njegovih svojcev popolnoma spremeni. Prizadene lahko govor, razumevanje, pisanje, branje, ukrade spomin, povzroči težave s sluhom, vidom, celo depresijo. Le tretjina bolnikov po njej dobro okreva in živi brez večjih težav, za tretjino je usodna. Specialist nevrolog Igor Rigler, vodja Službe za urgentno nevrologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pravi, da lahko doživimo možgansko kap, ne da bi to sploh opazili: "To se niti ne zgodi tako zelo redko. Zgodi se, da pride pacient k nam zaradi težav, ki niso posledica možganske kapi in včasih ob slikanju glave zaznamo, da je v preteklosti že utrpel večje ali manjše možganske kapi. Sploh starejši ljudje so verjetno na neki mikroskopski ravni že doživeli kakšno zelo majhno kap, ki je niso zaznali. Morda je prizadela tisti del možganov, ki je oseba ne uporablja zelo pogosto v vsakdanjem življenju in zato posledice niso opazne na prvi pogled."

Možgani imajo eno izjemno sposobnost, še izpostavlja Rigler: "Ko nastopi izpad funkcije v enem delu možganov, drugi deli skušajo to funkcijo nadomestiti. Možgani neprestano iščejo način, kako priti na neko stanje pred določenim dogodkom, ki je odvzel neko funkcijo. Je pa res, da je ta sposobnost zelo odvisna od starosti osebe. Na primer, dojenčki to naredijo zlahka in zelo hitro. Lahko srečamo mlajše posameznike, ki imajo brazgotine v možganih, a nobenih hudih funkcionalnih okvar, saj so drugi deli možganov prevzeli funkcijo tistih, ki so prizadeti. S starostjo pa ta sposobnost močno upada."

V to, da nikoli ne bomo doživeli možganske kapi, ne moremo biti popolnoma prepričani, še poudarja nevrolog Igor Rigler. Dejavniki tveganja za možgansko kap so skupni drugim dejavnikom, ki so značilni za srčno-žilne bolezni. Med najmočnejšimi dejavniki je tudi debelost.

Najpogostejše znake kapi lahko strnemo v akronim G.R.O.M.. G pomeni govor, R roka, O obraz, M minute: "Če občutite šibkost v roki ali nogi, če imate težave z govorom, se vam povesi obraz, gre najverjetneje za kap in takrat so odločilne minute. Ukrepati moramo hitro in najhitreje priti do zdravnika, ki bo določil, ali gre za možgansko kap."

Možganska kap je bila tudi tema naše svetovalne oddaje. Prisluhnete ji lahko s klikom na spodnjo povezavo: