Ladjedelski mojster Mario Mallardi pri delu na Galebu. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Ladjedelski mojster Mario Mallardi pri delu na Galebu. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Po temeljiti prenovi bo Galeb spet lahko jadral in se celo udeleževal regat tradicionalnih plovil, izpostavljajo tržiški ladjedelski mojstri. Njihova ladjedelnica je edina v širši okolici za obnovo in gradnjo lesenih bark.

Kuter M6 Galeb je zbirko tradicionalnih plovil piranskega pomorskega muzeja obogatil leta 1994. Povsem prenovljen bo zdaj pomorsko dediščino končno tudi dostojno predstavljal. Ladjedelski mojster in solastnik tržiške ladjedelnice, Paolo Škabar: "Projekt je pomemben tudi za nas, ker je zelo lep. Mi smo ga obnovili - odstranili kobilico, naredili nova rebra in tudi jambor, ki smo ga naredili kot originalnega."

Trup so utrdili z dvema križnima slojema mahagonija. To jadrnici daje trdnost in stabilnost. Navzen bo videti kot nova. Vendar so njene originalne elemente ohranili. Ladjedelski mojster in prav tako solastnik ladjedelnice Odilo Simonit: "Predvsem bo ostala njena duša, ovita v zunanji ovoj. Ta je namenjen utrjevanju jadrnice, njena duša pa je ostala nedotaknjena. V celoti smo ohranili kar 80 odstotkov Galeba."

Paolo Skabar in Odilo Simonit. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Paolo Skabar in Odilo Simonit. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Prenova muzejske jadrnice ni bila premočrtna. Veliko je bilo tudi sprotnega razmišljanja o najboljših rešitvah in dogovarjanja, je povedal direktor Pomorskega muzeja Franco Juri.

Morda niste vedelu, a na krovu Galeba je na violončelo igral tudi ladjedelski mojster Mario Mallardi: "To je bil manjši koncert s spremljavo klavirja. Moram reči, da so naše stranke in drugi povabljeni gosti res uživali. Kaj takšnega očitno niso pričakovali, vsekakor pa so bili nad koncertom navdušeni."

Galebu bodo ob vrnitvi v Piran pripravili poseben sprejem. Dobil bo tudi 3D arhiv. Pripravljajo ga v tržiški ladjedelnici. Omogočal bo virtualni ogled jadrnice. Prav tako bodo v 3D tehniki zabeleženi vsi koraki prenove. To bo seveda v pomoč pri nadaljnjih popravilih ali morebitnih prenovah muzejske jadrnice.