Foto: LifeClass
Foto: LifeClass

Po letu, ki je bilo za turizem in gostinstvo zelo naporno, so se pri Turistično-gostinski zbornici Slovenije (TGZS) odločili, da priredijo izbor najboljšega krofa v Sloveniji: ker so želeli počastiti pust, slovensko kulinariko in projekt Slovenija, evropska gastronomska regija 2021 ter tako vliti malo optimizma v panogo. To se je zgodilo v torek, 9. februarja v Ljubljani.

Različni nadevi

Večinoma so sodelujoči uporabili klasično marelično marmelado, pa tudi oljčno marmelado, žajbljev karamel, suho sadje s skuto ter skuto s smetano, so zapisali na zbornici.

Vsi, ki so sodelovali, so krofe dostavili kar s hitro pošto, ocenjevala jih je žirija v naslednji zasedbi: priznana kuharska mojstrica Alma Rekić, dolgoletna strokovna učiteljica slaščičarstva na BIC Ljubljana, Cecilija Per ter predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Tomaž Vozelj.

Gospod Borut Jakič, iskrene čestitke v imenu vseh Primorcev! Med 33 udeleženci iz vse Slovenije, od Primorske do Prekmurja, Dolenjske, Gorenjske in širše, ste slavili zmago. Kakšen je vaš zmagovalni krof?

Zmagovalni krof je klasičen, s prav za to priložnost doma pripravljeno marelično marmelado. Smo pa tekmovali še z enim krofom, ki je imel poseben nadev, in sicer iz oljčne marmelade in kandirane limone. Izhajali smo iz sladice, ki smo jo pripravljali ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija. To smo skušali sedaj prenesti tudi v krof. Ta sicer ni zmagal, ga je pa komisija vseeno pohvalila in ocenila kot "drzno kombinacijo".

Ste takšne krofe pri vas pekli že prej ali je ta zmagovalec nekaj povsem novega?

Ko me je predsednik poklical in povabil k sodelovanju, sem bil takoj za. Imamo znanje, imamo adute v naši slaščičarni in smo se priprave lotili takoj in z vso vnemo. Na to se prav posebej nismo pripravljali, ker sicer tradicionalno v tem času pečemo svoje krofe. Pri pripravi smo se zgolj prilagodili pravilom tekmovanja. Ker so bili v resnici potrebni zgolj majhni popravki oziroma dopolnitve, smo prvega mesta res zelo veseli.

Krof je treba pojesti topel, pravijo, a dokler je komisija ocenila vse krofe, verjetno niso bili več niti mlačni?

Komisija ni imela lahkega dela, krofi so prihajali od vsepovsod, narobe obrnjeni, pozno, zmečkani ... Drži, topel krof je res drugačen kot hladen. Pri hladnem se še toliko bolj odražajo kvalitete, torej prožnost, okus, vsebnost maščobe ... Tudi napake se bolj vidne, ko je krof hladen.

Nataša Benčič

Najboljši slovenski krof je doma v Portorožu