Istok, Ivona in Anna. Foto: Radio Koper
Istok, Ivona in Anna. Foto: Radio Koper

"Halo, tukaj slovenski Mediteran!" nas pozdravijo Ivona iz Srbije, Istok iz Severne Makedonije in Anna iz Avstralije, ki so se, tako kot številni njihovi kolegi, za udeležbo na poletnih tečajih odločili zaradi korenin ali študija.

"V moji družini so vsi Slovenci, a doma nismo govorili slovensko in pred enim letom sem prišla v Slovenijo in sem samo poslušala. Zadnjih pet mesecev delam, zato moram bolje govoriti in to je moj prvi tečaj." // "Slovenščino se učim, ker je bil moj pradedek doma na Bledu in želim si študirati tukaj," povesta Anna in Istok. Za slovenščino sogovorniki pravijo, da je zanimiva, nekaj težav pa jim povzročajo skloni in dvojina. Lektorica Nika Pavletić: "Večina veliko razume, skorajda vse, imajo pa res veliko težav s komunikacijo, ker niso bili v stiku z jezikom. Tako da to je tudi glavni cilj na poletni šoli, da imamo veliko konverzacije, tukaj so tudi v okolju, kjer jezik lahko uporabljajo."

Za to imajo priložnost ob različnih popoldanskih delavnicah ter izletih – letos so si ogledali Socerb, divaški Muzej slovenskih filmskih igralcev ter Ferrarijev vrt v Štanjelu, razloži vodja Centra za slovenski jezik in kulturo na FHŠ Klara Šumenjak, ki je vesela, da zanimanje za slovenski jezik narašča. "To se vidi tudi pri naših prijavah. Letos je bilo skoraj enkrat toliko prijav, na koncu smo lahko sprejeli 44 tečajnikov. Od mladoletnih do starejših, upokojencev, letos imamo res pester nabor tečajnikov."

Pri organizaciji Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem sodeluje z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, s štipendijami za udeležence pa finančno pomaga Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.