Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper
FM signal v Sloveniji ostaja

Kljub nadgradnji omrežja DAB+ in s tem razširjanja radijskega signala v digitalni obliki ugašanje FM radijskega signala v Sloveniji v bližnji prihodnosti ni predvideno. Norveška, kot do sedaj edina evropska država, je FM omrežje ugasnila leta 2017, Švica namerava začeti z ugašanjem FM oddajnikov 2022, ostale države pa takšnih načrtov še nimajo.

Radio Koper bo z vključitvijo v DAB+ omrežje predvsem pridobil na pokritosti. Odgovorni urednik Andrej Šavko se nove ere radijskega oddajanja Radia Koper veseli:

"To je korak bliže našim poslušalcem. Vemo, da imamo ob meji zaradi motenj iz Italije veliko belih lis, kjer sprejem našega programa ni najboljši. Digitalno omrežje jih rešuje ter omogoča boljši zvok brez šumov in prekinitev. Tudi digitalni sprejemniki so danes cenovno dostopnejši, zato pričakujem, da se bo v prihodnjih letih tako doma kot v naših avtomobilih zgodila prava mala digitalna revolucija."

Oddajne točke in radijski programi

Osnovno omrežje DAB+ R2 je postavljeno na devetih oddajnih točkah. Zahodni del na Belem križu, Kuku, Nanosu, Skalnici in Tinjanu, vzhodni del pa na Boču, Plešivcu, Pohorju in Trdinovem vrhu. Vanj so že vključeni regionalni radijski programi in programi narodnostnih skupnosti, ki delujejo v okviru RTV Slovenija (Radio Koper, Radio Maribor, Radio Capodistria in Pomursko-madžarski radio). Ti so se sedaj priključili prvemu in tretjemu programu Radia Slovenija, Valu 202 ter Radiu SI, ki delujejo v prvem DAB+ od leta 2016.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Kaj potrebujete?

Za sprejem programov v digitalni tehniki potrebujete ustrezne sprejemnike. Obvezno morajo imeti oznako za tehnologijo DAB+. V Sloveniji so taki sprejemniki že na voljo, prav tako tudi hibridni sprejemniki FM/DAB+. Tudi posamezni avtomobilski proizvajalci že vgrajujejo sprejemnike DAB+ v avtomobile. Oznaka DAB na sprejemniku torej ni dovolj.

Potrošniki, previdno pri nakupu!
Konec tega leta morajo biti po evropski direktivi vsi novi avtomobili opremljeni z DAB+ radijskim sprejemnikom. Na tem mestu velja opozorilo kupcem, naj bodo pozorni pri nakupu novega avtomobila na to, kakšen radio ima vgrajen, ker je zamenjava FM radijskega sprejemnika za DAB+ sprejemnik znatno dražja kot nakup avta z vgrajenim DAB+ sprejemnikom. Zaradi uvedbe evropske direktive si RTV Slovenija v sklopu enote oddajniki in zveze prizadeva do 21. decembra zagotoviti čim boljšo pokritost z DAB+ signalom.