Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Analizo ekosistemov v severnem Jadranu in Zalivu Chesapeak na atlantski obali ZDA so raziskovalci iz Slovenije, Hrvaške, Italije in ZDA prvič opravili pred dobrima dvema desetletjema. Takrat so v Združenih državah in v Evropi namreč sprejeli zakonske ureditve za izboljšanje kakovosti morja. Kot je pokazala nova analiza, so bili ukrepi učinkoviti. Ključni dejavnik za boljše stanje je bila – posebej za urbane aglomeracije – izgradnja čistilnih naprav, pojasnjuje dr. Alenka Malej, sicer tudi sourednica pravkar izdanih Obalnih ekosistemov na prehodu. "Potem je precej prispevalo tudi to, da je prišlo do prepovedi fosforja v detergentih. Prav tako, verjamem, je k temu prispevala politika gnojenja kmetijskih površin, saj je spodbujala manjšo uporabo gnojil."

Znanstveniki ob tem opozarjajo na nove izzive ohranjanja zdravih oceanskih ekosistemov. Ob teh so pereča še vprašanja podnebne krize. Ta tudi slovenski obali prinaša dvig morske gladine, pogostejše in ostrejše ekstremne vremenske razmere. "Bistveno pa je, da če vnaprej vemo, kako se sistem obnaša, kar v tej knjigi opišemo, se lažje pripravimo."

Tako glede podnebne krize kot glede groženj, ki jih svetovnemu oceanu prinaša človek s svojim delovanjem, je potrebno ukrepati brez odlašanja, opozarja Robert Turk, nacionalni koordinator Unesco programa Desetletje oceanskih znanosti za trajnostni razvoj, in dodaja: "Potrebujemo eno znanost, ki nam bo povedala, kako prepričati odločevalce, da to znanost uporabijo in upoštevajo. Mislim, da je to še bistveno trši oreh. Po moje je namreč veliko lažje raziskovati denimo Marijanski jarek, kot pa prepričati določene ljudi, da preprosto ni več kaj čakati."

Prav Desetletje oceanov bo priložnost, da znanstvena, politična, gospodarska in civilna skupnost najdejo odgovor tudi na bistveno vprašanje: kako spremeniti naš način delovanja, da bo res zelen in ne bomo več ogrožali svetovnega oceana, ki, nenazadnje, zagotavlja več kot petdeset odstotkov kisika za obstoj življenja na planetu.

O teh aktualnih vprašanjih podrobneje v tokratni oddaji Morje in mi, ki ji lahko prisluhnete spodaj.