Na fotografiji Mojca Slokar, ki vodi delavnice o izdelavi zeliščnih sirupov. Foto: Radio Koper
Na fotografiji Mojca Slokar, ki vodi delavnice o izdelavi zeliščnih sirupov. Foto: Radio Koper

S tem se ukvarja tudi Mojca Slokar, ki, v okviru Ljudske univerze Ajdovščina v Učnem centru Brje, vodi delavnice o izdelavi zeliščnih sirupov.

Za pripravo sirupov najpogosteje uporabljamo korenine in cvetove sleza, korenine in cvetove slezenovca, smrekove in borove vršičke, liste in cvetove žajblja, cvetove ognjiča, cvetove in plodove bezga, liste ozkolistnega trpotca, cvetove regrata, cvetove trobentice, rmanove cvetove, cvetove lučnika, cvetove vrtnic, ameriški slamnik, meto, meliso, timijan, materino dušico in pravo sivko.

Za lajšanje kašlja, na primer, pripravimo sirup iz smrekovih ali borovih vršičkov in žajblja, trpotec čisti dihalne poti, ameriški slamnik pa krepi imunski sistem, pravi Slokarjeva.

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Zelišča naberemo stran od urbanih naselij in pazimo, da so suha. Po dežju počakamo tri dni, da se posušijo, priporoča Slokarjeva. Nabiramo jih med 11. in 14. uro, ko so učinkovine najbolj izrazite. Očistimo jih smeti, žuželk, pred uporabo pa jih ne opremo.
Za pripravo sirupov poznamo dva načina: hladni ali plastni način in s kuhanjem.
"Plastni način priprave sirupov pomeni, da v kozarec izmenoma polagamo zelišča in sladkor ali med. 2 centimetra visoka naj bo plast zelišča, centimeter in pol pa sladkorja. Mešanico postavimo na sonce za 30 do 40 dni, dokler se sladkor ne raztopi. Če se sladkor ne raztopi v celoti, si lahko pomagamo tako, da kozarec segrejemo v vodni kopeli. Precedimo, shranimo v temne kozarčke in damo na hladno, lahko tudi v hladilnik. Po tem receptu v sirupu ostane več zdravilnih učinkovin, saj jih ne uničimo s kuhanjem. Primeren je za sirup iz smrekovih vršičkov, regratovih cvetov, za žajbljev sirup proti vnetju žrela, slezov sirup in sirup iz cvetov trobentic. Tudi trpotec lahko tudi pripravimo na ta način. Nekateri ga še vedno zakopljejo na vrtu in po treh mesecih izkopljejo. Stalna temperatura je ključna. Če imamo temno klet, ga lahko damo v temen kozarec in zavijemo v aluminijasto folijo." nam pojasnjuje naša sogovornica.

Foto: Wiki Commons
Foto: Wiki Commons

Za pripravo osnovnega recepta potrebujemo kilogram sladkorja in 10 dekagramov suhega zelišča ali 20 dekagramov svežega zelišča. V liter hladne vode vmešamo kilogram sladkorja in počasi kuhamo do vretja. Pripravek pustimo vreti 15 do 20 minut oziroma toliko, da izpari polovica vode. Počakamo, da se ohladi in medtem pripravimo zelišče. To poparimo s približno pol litra vrele vode in počakamo, da se ohladi. Nato pripravek precedimo skozi gazo. Tekočino, ki jo dobimo s poparkom, vmešamo v sladkorno raztopino in jo prelijemo v sterilizirane stekleničke.

Recept za osvežilno pijačo pa je sledeč: "Zelišča damo namakati v vodo. Dodamo na rezine narezane limone in citronsko kislino, to lahko sicer dodamo tudi kasneje, ko kuhamo. Zelišča namakamo 12 do 24 ur. Precedimo, segrejemo do 85 stopinj Celzija, dodamo sladkor in pustimo, da se stopi. Nato še vroč sirup napolnimo v steklenice. Recept bi bil: 1 liter vode, 1 kg sladkorja, polovica soka limone, 3-5 gramov citronske kisline, in zelišče po okusu. Več kot ga damo, boljši bo okus," zaključuje Mojca Slokar.

Vse sirupe shranjujemo v steklenih posodicah, v temnem in hladnem prostoru. Slokarjeva še svetuje, da pripravimo tolikšno količino sirupov, kolikor jih bomo porabili v eni sezoni. Opozarja pa na njihovo zmerno uporabo!