Ottavio Brajko je na področju narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in v svetu pustil močan pečat. Foto: Zasebni arhiv
Ottavio Brajko je na področju narodno-zabavne glasbe v Sloveniji in v svetu pustil močan pečat. Foto: Zasebni arhiv

Praznovanje je seveda potekalo v znamenju glasbe, skupaj z Brajkovimi nasledniki, Primorskimi fanti, KD Harmonikarji Izola, Brajkovimi sodelavci iz ansambla Ottavia Brajka, s člani Radijskega kluba Gremo plesat Radia Koper ter v organizaciji s hčerko in sinom ter Ottavijevo prijetno vsakodnevno destinacijo `Pri Frediju´ v Izoli.

Njegov ansambel je bil prvi primorski narodnozabavni ansambel, nastal je leta 1969. Ansambel Ottavia Brajka je pogosto nastopal v tujini: štirikrat je gostoval v Ameriki in Kanadi, dvakrat v Avstraliji ter po enkrat v Argentini, Urugvaju in Braziliji.

Njegova glasba se odlikuje po spevnih vižah ter preprostem in čistem izrazu. Prof. Zoran Lupinc je za Pesmarico z naslovom Ottavio Brajko, za katero je napisal tudi partiture nekaterih Brajkovih skladb in smo jo izdali na Radiu Koper, skupaj z Občino Izola in časopisom Mandrač, ob 50-letnici Brajkove glasbe in 70-letnici Radia Koper, zapisal: "Brajkove melodije so drugačne, razpoznavne. Najbrž je potegnil sintezo ljudskosti Istre, italijanske in slovenske! Ob njegovi glasbi začutimo sonce, morje..."

Na Radiu Koper smo, ob Brajkovi 80-letnici, pripravili dogodek v Izoli, kot tudi glasbeno čestitko in enourno glasbeno oddajo Gremo plesat, posvečeno njegovemu življenju in delu.

Vas zanima, kaj je povedal Ottavio Brajko?