Foto: Primož Brecelj
Foto: Primož Brecelj

Na sedmih lokacijah na Bledu in eni v Ljubljani so bila lani na ogled dela, ki so Melito Volk, sicer častno občanko Bleda, predstavila kot portretistko in kronistko osebnega študentskega življenja, kot slikarko, ki je bila vpeta v sočasne likovne tokove, kot grafičarko, pa tudi kot risarko in koloristično virtuozinjo pejsažev, kolažistko in povsem abstraktno umetnico z veliko osebnoizpovedno in družbenokritično angažiranostjo. Melita Volk, rojena leta 1928 na Bledu, je javnosti najbolj znana predvsem kot ilustratorka, kot prva je ilustrirala legendarnega Jurija Murija v Afriki, a delovala je tudi kot karikaturistka, scenografinja in kostumografinja. Izbor iz blejske obsežne predstavitve njenih več kot 500 del je sedaj na ogled v ajdovski galeriji. Zanj sta poskrbeli Andreja Završnik in direktorica Pilonove galerije, Tina Ponebšek. "Razlog za predstavitev opusa Melite Vovk v naši galeriji sta dve risbi Vena Pilona, ki sta ostali v Melitini zapuščini in prikazujeta njeno podobo. Ena je njen portret, druga pa spominska risba, ki vključuje slikarko znotraj Pilonove zelo značilne kavarniške montparnasovske scene," je povedala Tina Ponebšek.

Veno Pilon, Portret Melite Vovk, ni datacije, barvni svinčnik, svinčnik, papir Foto: arhiv Zavoda za kulturo Bled
Veno Pilon, Portret Melite Vovk, ni datacije, barvni svinčnik, svinčnik, papir Foto: arhiv Zavoda za kulturo Bled

Vsestranska umetnica Melita Vovk, ki je prepotovala številne evropske države, je namreč dvakrat obiskala Pariz in ob svojem drugem obisku, leta 1955, se je pogosto družila tudi z Venom Pilonom. S praškega potepanja so tudi omenjene risbe z njenimi portreti.
Na razstavi so sicer izpostavljena olja, ki predstavljajo pestro ustvarjalnost slikarke, pa njen grafični opus, predvsem grafike v tehniki litografije. Na ogled so tudi risbe in seveda najbolj znane ilustracije. Melita Vovk je namreč ilustrirala več kot osemdeset knjig, za mnoga literarna besedila pa je ilustracije v nadaljevanjih objavljala v periodičnem tisku. Dvakrat je prejela Levstikovo nagrado, nagrado Mlado pokoljenje in nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

"Njen izjemno pomemben segment, ki ga razstavljamo v manjšem prostoru galerije, je ilustracija. Tu smo v nekem izboru pregledno razstavili tista njena znana dela, ki so bila tudi nagrajena z Levstikovo nagrado: to so Zgode in nezgode kraljevskega dvora in seveda leta 1958 izdan Jurij Muri v Afriki s štirimi originalnimi ilustracijami," je dodala Tina Ponebšek.

Razstavo si v Pilonovi galeriji v Ajdovščini lahko ogledate do 27. februarja.