Prof. dr. Uroš Seljak med nočnim obiskom na Radiu Koper. Z novinarjem Sandijem Škvarčem sta
Prof. dr. Uroš Seljak med nočnim obiskom na Radiu Koper. Z novinarjem Sandijem Škvarčem sta "odkrivala" vesolje. Foto Sandi Škvarč. Foto:
Nočni obisk: dr. Uroš Seljak - kozmolog

Uroša Seljaka je že v mladosti privlačila matematika in kot novogoriški gimnazijec je osvajal nagrade na matematičnih olimpijadah in tekmovanjih. Odločil se je za študij na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, od koder se je po magisteriju leta 1991 odpravil na študij v tujino. Doktoriral je na Tehnološkem inštitutu Massachusetsa (MIT), kjer se je povsem posvetil astrofiziki, izobraževanje nadaljeval na Harvardu, prvo profesorsko mesto pa dobil na Univerzi Princeton. Leta 2012 je postal vodja centra za kozmologijo na univerzi v Berkeleyu, kjer je v tej vlogi nasledil nobelovega nagrajenca Georga Smoota. Bleščeča akademska pot ga je pripeljala med najbolj cenjene in tudi citirane znanstvenike.

Njegov znanstveni pogled je usmerjen v globine vesolja, saj so glavna področja njegovega delovanja raziskave prasevanja, ki je nastalo pri velikem poku, lečenje galaksij (objekti z močno gravitacijo opazovalcu na zemlji »popačijo« podobo oddaljenih galaksij) ter širjenje vesolja. Spoznanja in ugotovitve umešča v širšo zgradbo vesolja, v katerem je, kot poudarjajo znanstveniki, še veliko »temnih lis« oziroma raziskovalnih izzivov, med katerimi je eden največjih t.i. temna snov.

»Danes v nočno nebo ne gledam več tako kot včasih, ni več tiste romantike s katero sem v mladih letih opazoval zvezde. Zanimajo me druge dimenzije,« je poudaril v uvodu pogovora, v katerem je odgovoril tudi na veliko preprostih vprašanj, takšnih, ki se pletejo v mislih običajnih ljudi…

Kako so znastveniki določili starost vesolja?

Bo naše vesolje doživelo svoj konec?

Ali obstajajo tudi druga vesolja?

Nočni obisk: dr. Uroš Seljak - kozmolog