Foto: Radio Koper/lea
Foto: Radio Koper/lea

Za varnost kopalcev bo tudi letos posebej poskrbela Uprava za pomorstvo. Vzdolž kopalnih voda tako že postavlja plovke, s katerimi omejuje tako območje plavanja kot plovbe in sidranja. Na prihajajočo navtično sezono pa se morajo ustrezno pripraviti tudi morjeplovci, opozarjajo na pomorski policiji in Upravi za pomorstvo.

Za plovbo na morju in na celinskih vodah morajo biti plovila tehnično ustrezna. Na Upravi za pomorstvo imajo v zadnjem obdobju veliko dela prav s pregledovanjem plovil po vsej Sloveniji, pojasnjuje Aleš Rotar z Uprave za pomorstvo: "Tudi do 150, 200 plovil lahko pregledamo na dan na nekem območju."

Na krovu mora biti vsa predpisana oprema, poskrbeti pa je treba tudi za to, da ne bodo ostali brez goriva in da ne bo posledično reševanje zaradi nepotrebnih stvari.

Pred plovbo nujno preverimo vremensko napoved. Pitje alkohola in upravljanje čolna nista združljiva. Kazen za to je 400 evrov, za nepopolno opremo pa 160. Rotar pravi: "Če je polovička, je to 80, kar je, milo rečeno, res majhna globa. Povrh vsega se ljudje ne zavedajo, da bi morali opremo imeti zgolj zaradi sebe, ne zaradi nas. S tem v bistvu lahko rešijo svoje življenje."

Cilj pravil na morju je seveda zagotoviti varnost vsem. Zato sta potrebna strpnost in njihovo upoštevanje, opozarja pomorski policist Luka Krivec in izpostavlja: "Skuteristi so pogosto problem v pomorstvu. Veliko jih nima izpita, ne držijo se predpisov."

Vodni skuter lahko vozimo od 250 metrov do dveh kilometrov od obale. Plovba in sidranje sta prepovedana znotraj zaščitenih območij in območij kopalnih voda. Kot poudarja Rotar z Uprave za pomorstvo, pa je označevanje teh voda s plovki vendarle doseglo namen: "V bistvu na leto je zelo malo ljudi, ki dejansko tam sidrajo oziroma so nekje na meji, ker jih je veter obrnil."

Kot smo že poročali, se nekaj sprememb glede kopalnih voda obeta tudi na morju, a novi seznam ministrstva za okolje še ni potrjen.

Celotni oddaji Morje in mi lahko prisluhnete tu:

Oddaja Morje in mi je na sporedu vsak ponedeljek ob 13.30