Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Meto Kocjančič morda poznate iz domače gostilne Na burji v Novi vasi, kjer sicer kraljuje njena mama Oriella, morda pa iz slaščičarne Central hotelov LifeClass v Portorožu, kjer ustvarja sladice od leta 2018. Njena torta z okusom potice, ki je potici dala sodoben pridih in obliko, je med tremi finalisti vseslovenske akcije "Naj slovensko pecivo". Meta si jo je zamislila že pred časom, ko je njena nona praznovala rojstni dan in jo je želela presenetiti: "Torta ima prav vse, kar ima potica, enake sestavine in začimbe, le veliko bolj mehka je in sodobna."

Meta ni šolana slaščičarka, je pa skozi leta v svoje znanje vložila veliko; z branjem, udeležbo na tečajih pri slaščičarskih mojstrih, ki jo navdušujejo, nakupom dragih pripomočkov. Vse se je začelo v domači kuhinji, ko je občudovala nono, ki je pekla potico, breskvice, torte, Meta pa je takrat občudovala fotografije lepih sladic in si želela narediti kaj bolj sodobnega, lepšega in predvsem po svoje. Zakaj prav sladice? "Ker sem zelo sladkosnedna, sladko bi jedla za zajtrk, kosilo in večerjo!" se nasmeje.

Od leta 2018 je zaposlena v Kavarni in slaščičarni Central v Portorožu, kjer so jo zaposlili po opravljeni avdiciji: "S seboj sem prinesla svojo torto, tam pa sem morala speči še eno sladico, moje delo je preizkušalo kar deset kuharjev, bilo je kot na televizijskem Masterchefu, imela sem veliko tremo, a sem bila sprejeta in sem se v teh letih res veliko naučila."

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Meta najraje pripravlja restavracijske sladice v večjih količinah, ki so posebne, kot so lahko posebni gostje in tu njena domišljija razpre krila. Znana je po svoji drznosti, radi jo imajo tudi zaradi nenavadnih okusov, ki jih poveže v sladico: "Že dve leti je tako najbolj znana naša Tartina, sladica, posvečena Tartiniju, v katero sem vključila marmelado iz črnih oliv. V sladice sem že kombinirala sir gorgonzolo, celo ribo sem dala v sladice …"

Peka sladic je skorajda nacionalni šport, ne le pri nas v Sloveniji. Naše none in mame so nas naučile veliko, nekoč smo brali kuharske knjige, že dolgo je vse na spletu, pa vendar, pomembna je roka, občutek, kaj še? "Slaščičarstvo je res zelo razširjeno, tu pride prav znanje kiparstva, slikarstva, mizarstva, nista dovolj le obroč in torta, marsikaj je treba znati, se naučiti tudi tehnik in znanj različnih strok, ki dobri sladici nadenejo lepo podobo." Katere napake najpogosteje delamo pri peki, kaj je najbolj pomembno? "Natančnost, dobra tehtnica in mirna kri. Na hitro ne uspe prav nič."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na spodnji povezavi:

Z Meto Kocjančič se je pogovorila Nataša Benčič