Kaj če pridemo do bolj črnega scenarija? O tem naj razmišljajo vlada, državni zbor in predsednik republike, ki ima še nekaj manevrskega prostora.

Dušan Vučko

Že lanski referendum je ob visoki udeležbi potekal v posebnih pogojih, ki so se jih morali držati tako volilci kot člani odborov na terenu. Kako bo konec aprila, ko bodo parlamentarne volitve, je zdaj težko napovedati, pravi direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko, ki upa, da bo epidemija izzvenela. Mogoče je zdaj vseeno čas za razmislek: "Razmislek v smeri, kako volitve izpeljati, če pridemo do bolj črnega scenarija. DVK bo izvedel, kar bo treba. NIJZ ima zdaj pomembno vlogo. Predvsem naj o tem razmišljajo vlada, državni zbor in predsednik republike, ki ima nekaj manevrskega prostora, saj je 24. april prvi možen datum."

Vučko pravi, da je DVK pripravljena in se sprašuje, ali bodo pripravljene tudi stranke, ko bo čas za vlaganje kandidatur. In spomni na zaplete s spolnimi kvotami. "Na listi mora biti najmanj 35 odstotkov nasprotnega spola. Ni v interesu DVK, da politična stranka vloži listo, ki je vložena v nasprotju z zakonom, da je ni sprejel pristojni organ, da pri določanju liste ni bilo tajnega glasovanja. Temu se reče šlamparija."

In še: ali so stranke pripravljene sooblikovati volilne odbore na terenu? "Ti vodijo glasovanje na volišču, ti štejejo glasove, ne Dušan Vučko. In če je sestava volilnih odborov pluralna, je znotraj odbora kontrola."

Stranke letos še ne bodo imele možnosti digitalnega vlaganja kandidacijskih list. Čeprav je bila to želja volilne komisije, je covid odložil pripravo elektronskega sistema.