Na kopališču v Žusterni so letos za invalide postavili dvigalo za v vodo. Foto: Radio Koper
Na kopališču v Žusterni so letos za invalide postavili dvigalo za v vodo. Foto: Radio Koper

Dane Kastelic je spomnil, da se je akcija začela pred tridesetimi leti, ko so se na Inštitutu za rehabilitacijo Soča začeli ukvarjati s preventivo, potem ko so istega leta obravnavali kar sedem poškodb vratne hrbtenjače. Doslej so na nevarnosti pri skokih v vodo opozarjali s televizijskim spotom: zlomljena vrtnica predstavlja osebo v cvetu mladosti, ki se ji zaradi nesreče življenje obrne `na glavo´. Letos pa so se, tako Kastelic, odločili akcijo predstaviti tudi na radijskih postajah.

Vsako leto beležimo številne poškodbe vretenc in hrbtenjače. Letos so zdravstveni delavci v UKC Ljubljana oskrbeli že 15 poškodovancev, trije so utrpeli resne poškodbe. Vsaka preventivna akcija je pomembna, pravi Kastelic, ki poleg morske oseke in spolzkih bankin izpostavlja tudi nizek vodostaj rek in drseče tlake ob bazenih.

Na kopališču v Žusterni so letos za invalide postavili dvigalo za v vodo, za kar gre pohvala Mestni občini Koper, ki je projekt speljala prva med štirimi obmorskimi občinami. "To naj bo zgled za ostale tri občine, da – v imenu gostoljubnosti - tudi invalidnim osebam, domačinom in gostom iz tujine, omogočijo dostop do morja," pravi Kastelic.

Pogovori glede postavitve dvigala na kopališču v Fiesi, nad katero stoji Dom paraplegikov, so zaenkrat zastali. Kastelic upa, da se bodo čim prej nadaljevali: "Med paraplegiki in tetraplegiki imamo veliko potapljačev in punta v Fiesi je odlično izhodišče za potope. A zaenkrat morajo gibalno ovirane potapljače v morje prenesti `na roke´."

Predsednik zveze paraplegikov si želi, da bi pri urejanju obale pomislili tudi na tiste državljane, ki so na vozičkih in si, prav tako kot ostali državljani, želijo koristiti naravno danost - morje.
Dane Kastelic je ob zaključku pogovora apeliral na 'šole plavanja', ki naj otroke naučijo, da je sestavni del plavanja tudi skok v vodo: "Prvi skok v vodo naj bo skok na noge. S tem bomo znižali število poškodb hrbtenjače. Morda bo kakšen zlom več, a je to manj kritično. Bodimo pozorni na ostale kopalce. Lahko se zgodi, da na koga skočimo in ga s tem poškodujemo. Poskrbimo za varnost, tako da bodo počitnice še naprej brezskrbne."

Z gostom se je pogovarjala Mojca Klarič.