Jama Vilenica je ena izmed najstarejših jam na svetu, obiskovanje jame sega že v obdobje mlajše kamene dobe. Prvi turistični obisk jame je zabeležen že leta 1633, ko so iz bližnjega Trsta, kamor so pripluli od blizu in daleč, prihajali turisti na ogled naravnega podzemnega čudesa z orjaškimi kapniki in skrivnostno energijo. Prvi častitljiv obiskovalec je bil leta 1660 avstrijski cesar Leopold I, ki si je med obiskom kobilarne v Lipici ogledal tudi jamo.

Danes je Vilenica urejena, razsvetljena, pred vhodom obiskovalce pričaka skulptura Marka Pogačnika. Jama ima že več kot tri milijone let, je izpostavil jamar Jaka Jakofčič: "Ta reka, ki jo je izdolbla, je že zdavnaj odtekla in ko ni vode, začnejo rasti kapniki, zato je zelo bogata z njimi. Z osvetlitvijo, prvi agregat je bil že leta 1963, zdaj imamo led reflektorja, kot zahteva Evropska unija, obiskovalec vidi različne skulpture."

Domišljija obiskovalca ima v Vilenici veliko priložnosti, da se razbohoti. Razkošje svetlobe in teme ga nagovarja z različnimi podobami živali, palčkov in vil. Po vilah, ki naj bi prebivale v jami, je Vilenica dobila tudi ime.

Bogati kapniki ter igra svetlobe in senc v Vilenici pričarajo pravljične podobe.