Proslava
Proslava "Tujega nočemo, svojega ne damo" v Idriji, s čimer smo Primorci obeležili današnji praznik. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Primorce je skozi dvajseto stoletje močno določal upor - proti fašizmu, okupatorjem in želja, da Primorsko ohranijo slovensko in odprtega duha. Tako je primorski duh za naš radio ubesedil predsednik države Borut Pahor. "To se mi zdi najbolj pomembno, da v vsem našem razvoju vidimo stremljenje po obojem, da ostanemo Primorci, Slovenci, a hkrati vedrega, odprtega duha. Pripravljeni sodelovati z vsemi, navznoter, kot sosedo, Italijo."

Prav tam, kjer so po vojni morali ostati mnogi Primorci in ki se danes spomina na pariško mirovno pogodbo ne morejo veseliti tako, kot se ga lahko Slovenci na tej strani meje. Petnajsti september je državni praznik, Primorcem in Primorski tokrat ogledalo nastavljajo naključno izbrani Slovenci. Preverili smo, kaj o Primorcih menijo na Dolenjskem, v prestolnici in na Štajerskem:

"Ob imenu Primorska se spomnim na druženje s prijatelji, morje, sonce, pijačo."
"Na kulinariko, dobre ljudi in predvsem so bili vedno pravi borci."
"Zelo zavedni so bili in so še. O Primorcih le dobro mnenje!"
"Zelo dobro hrano imajo, dober pršut, morje in smešen naglas."
"Prijazni, odprti, super ljudje."
"Imajo svoj jaz, so simpatični!"
"Čujte, nič ne bom grajal, so dobri in slabi, tako kot povsod."

Res, je: nekateri Primorci lahko protestirajo proti potrebni integraciji beguncev, drugi proti neživljenjski rezilni žici ob meji. Primorci so različni, kot je raznolika pokrajina, kjer živijo. Njihova povprečna neto plača je, če gledamo obalno-kraško regijo, tretja najvišja v državi, v primorsko-notranjsko statistični regiji pa najnižja. Primorci ocenjujejo splošno zadovoljstvo z življenjem z najvišjimi ocenami v državi. Tudi deleži prebivalcev, starih najmanj 80 let, so najvišji na zahodu Slovenije. Mogoče k temu pripomorejo sončni dnevi, ki jih je statistično gledano največ v letu prav na Primorskem. Naj bo tak tudi današnji praznik!