Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Bil je last podjetja D.D. Radiofonia S.A., ki ga je ustanovila takratna jugoslovanska vojaška uprava Cone B bivšega Svobodnega tržaškega ozemlja. Po ukinitvi STO se je leta 1954 združil z Radiem Ljubljana ter se preimenoval v Radio Koper oziroma kasneje v Radio Koper - Capodistria. Do leta 1954 je oddajal program v slovenščini, italijanščini in hrvaščini. Od 1954 do 1979 je bil program pretežno v italijanščini, dva kratka slovenska bloka sta bila le v jutranjem in večernem času. Leta 1979 sta se programa ločila in dobila vsak svojo oddajniško mrežo. Leta 1980 je začel delovati studio Nova Gorica, leta 1992 pa je bil program v slovenščini razširjen v lastni celodnevni program.

Rojstni dan s skupino Ana Pupedan

Ni ga lepšega darila, kot praznovati skupaj s Pupedanci, ki slovenski glasbeni prostor bogatijo že več kot 30 let. V oddajo radioLive! prihajajo Ana Pupedan. Pivška glasbena skupina z edinstvenim glasbenim slogom, energijo in izbrano sporočilnostjo nas obišče v studiu Hendrix ob 19. uri. Koncert je razprodan, ogled bo možen prek naše FB strani.

Radio Koper - Capodistria je kot obmejna in manjšinska radijska postaja v zgodovini tega območja odigral izredno pomembno vlogo pri zbliževanju sosednjih narodov, posebej v času hladne vojne. Dolga leta je bil ena izmed treh najbolj poslušanih radijskih postaj v Italiji, njegov signal pa je segal celo do obal Afrike.

Po osamosvojitvi Slovenije je Radio Koper postal organizacijska enota RTV Slovenija, ki je ukinila oddajniški sistem v Italiji in čezmejni program preusmerila v manjšinski in regionalni.

Pred štirimi leti smo okrogli rojstni dan praznovali skupaj z mnogimi, ki so nam - vsak na svoj način - zaželeli vse najboljše.

Tudi danes smo prejeli kup lepih rojstnodnevnih voščil. Med drugim nam je sporočilo poslala tudi poslušalka Irena iz Lucije: "Radio Koper, iskrene čestitke za vaš rojstni dan! Ostanite še naprej tako prijetna družba. Polepšate nam vsak dan. Hvala vam!"

Mi pa smo tudi letos rojstni dan obeležili z eno od slovenskih pesmi. Tokrat smo si jo izposodili pri Rudiju Bučarju: