Prvi obalni sejem gramofonskih plošč, posnetek je iz atrija portoroškega Avditorija. Foto: Radio Koper
Prvi obalni sejem gramofonskih plošč, posnetek je iz atrija portoroškega Avditorija. Foto: Radio Koper

Videti je bilo več kot tisoč plošč, sam sejem pa je samo prvi dan obiskalo 300 obiskovalcev različnih starosti.

Dvajsetletnega Alena smo povprašali, kaj je njega navdušilo nad zbiranjem plošč, povedal pa je, da jih zbira zaradi očeta, ker jih je tudi on kot najstnik zbiral. "Vinilne plošče niso kakor poslušanje na YouTube-u, ko lahko preskočiš posnetek, ampak je pri vinilnih ploščah potrebno počakati na iztek pesmi.”

Četudi je zgodovina gramofonskih plošč s svojimi začetki zapisana v 19. stoletju, in mnogi mislijo, da so le nostalgičen spomin na konec 20. stoletja, temu vsekakor ni tako. Mnogo sodobnih izvajalcev namreč še danes izdaja albume na gramofonskih ploščah. Z Luko Bevkom, ki zastopa pretekli teden odprto prodajalno gramofonskih plošč v koprski Ogrlici, smo se pogovarjali o razvoju gramofonskih plošč in čemu se avtorji dandanes še odločajo zanje. Povedal je, da se fonogramske plošče in avdio kasete ponovno vračajo na police, kar se vidi predvsem po povpraševanju in številu velikih založb, ki ponovno tiskajo na vinil. Pripomnil je še, da je "razlika med digitalnim predvajanjem in fonogrami v ritualu – pri gramofonski plošči si vzameš čas in poslušaš celo ploščo. Druga prednost je izkušnja, ker držiš ploščo v rokah. Tržišče je pokazalo, da je po gramofonskih ploščah veliko povpraševanja, ustvarjalci namreč čakajo tudi po 8 mesecev na izdajo.”

Na sejmu je bilo moč uzreti številne gramofonske predvajalnike in drugo analogno opremo za predvajanje glasbe. Foto: Radio Koper
Na sejmu je bilo moč uzreti številne gramofonske predvajalnike in drugo analogno opremo za predvajanje glasbe. Foto: Radio Koper

Ljubitelji fonogramskih plošč pravijo, da je predvsem kakovost zvoka neprimerljivo boljša, kakor denimo na zgoščenkah ali digitalnih platformah. Sejma se je udeležil tudi DJ elektronske glasbe, ki pravi, da ima za predvajanje raje gramofonske plošče, saj ga te tudi fizično bolj pritegnejo k ustvarjanju. O najboljšem načinu za iskanje plošč pa je dodal: “Ko iščem elektronsko glasbo, grem vedno v rokersko trgovino, ker bo tam takšna plošča manj cenjena zaradi nevednosti prodajalcev. Tako jo bom lahko kupil ceneje.”

Obrnili smo se tudi na izkušenega zasebnega zbiralca plošč Romana, ki plošče zbira že vse od leta 1975. Prvo ploščo je prejel v dar, zaradi navdušenja jih je nato pričel tudi kupovati. "Plošče sem pričel prodajati kmalu zatem, ko sem jih začel zbirati, ker je bil to najlažji način, kako priti do novih plošč. Pred 20 leti sem tudi ugotovil, da so nekatere plošče tako drage, da si jih ne morem privoščiti drugače kot tako, kot da v zameno zamenjam kakšno svojo." Zaupal nam je tudi, da so najbolj iskane plošče tiste, ki so bile izdane v manjših nakladah. "Pri tem gre tudi za slovite plošče slovenskega acid folka, slovenske progresive, torej imena kot so Tomaž Pengov, Sedmina, September in podobno. To so plošče, ki jih iščejo tako Slovenci kot Angleži. Tudi Japonci, pravzaprav. Te plošče stanejo tudi po več tisoč evrov. Tudi tukaj na sejmu se najdejo takšne, v rangu do dvesto, večino pa sicer dobite za dvajset evrov."

Na sejmu pa niso bile le plošče, temveč tudi oprema za predvajanje. Mnogim je prva asociacija na gramofon tisti filmski, leseni gramofon s trobljo, vendar tega ni bilo danes videti. Ogledali smo si lahko sprejemnike, ojačevalnike in gramofone ter kasetarje.

Večina gramofonskih plošč je bila naprodaj za dvajset evrov, nekateri prodajalci pa so za svoje vinilne plošče zahtevali več tisoč evrov. Foto: Radio Koper
Večina gramofonskih plošč je bila naprodaj za dvajset evrov, nekateri prodajalci pa so za svoje vinilne plošče zahtevali več tisoč evrov. Foto: Radio Koper

V bodoče bomo lahko dvakrat letno obiskali tovrstni sejem na Obali, ki ga prireja MKC Kanela, tokrat tudi v sklopu festivala Kanela, ki mladim glasbenikom ponuja priložnost za širšo predstavitev javnosti. Bogdan Sojič, organizator dogodka ob tem poudarja: "To je del festivala Kanela, kjer vzporedno poteka sejem gramofonskih plošč. Vključujejo se povečini ljudje, ki so nostalgični in jih posebno pritegne starinski design in zvok. Današnja ponudba je popestritev tudi za turiste, obiskali so nas Italijani kot tudi Avstrijci."

Večer se je nadaljeval s predstavitvijo perspektivnih glasbenikov in koncertom Petra Lovšina, za katerega je bilo prodanih več kot 700 vstopnic. Četudi je tokrat potekal prvi tovrstni sejem na Obali, je to začetek trajnostne tradicije, prodaje in izmenjave gramofonskih plošč, ki prinašajo v naše dnevne sobe poseben ambient, ki se mu je vredno prepustiti.

Sejem gramofonskih plošč je obiskal Alfred Gei. Objavljamo posnetek celotne radijske reportaže.